Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Joey Alders blijft verbazen met weer een zege en leiding in Asian Formule 3: "Goede zaken gedaan"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 januari 2020 17:37

ABU DHABI – Met opnieuw een overwinning breidde autocoureur Joey Alders zijn toch al riante voorsprong in het 2020 F3 Asian Championship Certified by FIA verder uit. De twintigjarige inwoner van Anna Paulowna was tijdens de tweede race van het weekeinde op het circuit van Abu Dhabi opnieuw de beste. In negen wedstrijden pakte hij al vier overwinningen en zeven podiumplaatsen in totaal. “We hebben goede zaken gedaan voor het kampioenschap”, was de reactie van Joey Alders tegenover RaceXpress. Joey heeft nu 48 punten voorsprong op de nummer twee in het kampioenschap.

Joey Alders F3 Asian Championship Certified by FIA

De derde ronde van het kampioenschap volgde een week na de tweede die op het circuit van Abu Dhabi werd gehouden. Ook daar was Joey succesvol. De rijder van BlackArts Racing won er ook een race. “Het waren twee geslaagde weken”, zei Joey, die vorig jaar kampioen werd in de Formule Renault 2L. “We hebben goede zaken gedaan voor het kampioenschap.”

Gekwalificeerd als tweede in de eerste kwalificatie en zevende in de tweede kwalificatie (Joey had veel last gehad van verkeer in zijn pushronde), begon hij de eerste race van de tweede plek. “Tijdens race 1 hadden we veel last van blokkerende wielen, zowel voor als achter. Dat maakte het verdedigen van P2 lastig. Uiteindelijk dook Nikita Mazepin na het rechte stuk op aan mijn binnenkant, maar hij miste, net als in Dubai, zijn rempunt. Hierdoor moest ik over de escape road en zakte ik terug naar P5.”

In race 2 startte Joey van P3. Bij de start verloor hij weliswaar een positie, maar die had de talentvolle Noord-Hollander een ronde later herwonnen. “Na de safety car halverwege de race kreeg Doohan motorproblemen waardoor ik opschoof naar P2.”

Jamie Chadwick had voor deze race als enige nieuwe banden door problemen in de kwalificatie. De winnares van het eerste seizoen van de W Series (2019) kwam als eerste over de finish, maar hoorde achteraf dat ze vanwege een jumpstart een penalty van twintig seconden had gekregen. Daardoor kreeg Joey, die als tweede was gefinisht, de overwinning toegewezen. Hij had daarmee prompt 25 punten voor het kampioenschap te pakken.

“Voor race 3 mocht ik door een gridstraf van Tatiana Calderón van P6 starten in plaats van P7. Het was de warmste wedstrijd die we tot nu toe hadden gereden, dus het was belangrijk de banden niet oververhit te laten worden. Hierdoor hadden we op de ouder wordende banden steeds de beste rondetijd. Helaas kwam er tot tweemaal toe een safety car op de baan. Dat gaf iedereen de kans gaf de banden af te laten koelen en verloor ik mijn voordeel. Door de combinatie van de warme temperaturen en de oude banden was het moeilijk om in te halen. De eerste zeven rijders waren dan ook gefinisht op de positie tijdens de start.”

F3AC Driver Classification leader Joey Alders

Niettemin had Joey weer de nodige punten gepakt. Dat zorgde ervoor dat hij met nog zes races en twee raceweekeindes te gaan met een riante voorsprong aan de leiding van het kampioenschap gaat. Zijn eerstvolgende races rijdt hij op 14 en 15 februari in Maleisië. Het laatste raceweekeinde van het Asian F3-kampioenschap staat voor 22 en 23 februari in Thailand op het programma.

Joey Alders wordt in zijn loopbaan gesteund door Runnersworld Hoorn, FastFeetGrinded en Fitness Centrum Anna Paulowna.