Karting • Chrono

Karter Maikel Schilders volgende topper in echte racefamilie: prachtige zege in eerste NK-race van 2021

Uitgegeven door Bart • 1 juli 2021 00:05

Strijen – De eerste ronde van het NK 4-takt in Strijen heeft in de ID Engines Junior klasse een mooie overwinning opgeleverd voor Maikel Schilders. De 14-jarige karter uit Vleuten won op de kartbaan van SHW de eerste twee races en werd in de afsluitende derde race twee. Dat was voor de rijder van NXT Racing meer dan voldoende om de dagzege voor zich op te eisen.

Maikel Schilders


Door de coronamaatregelen kon het NK pas in het laatste weekend van juni van start gaan. “Mooi dat we weer voor het echie konden racen en nog mooier dat we vooraan hebben kunnen meerijden. Het ging super goed, twee keer eerste en een keer tweede, daar ben ik heel blij mee. In de laatste race werd ik tweede, maar ik wist dat ik niet hoefde te winnen om de dagoverwinning te pakken. Daarom heb ik niet alle risico’s genomen.”

Schilders heeft de racesport met de paplepel ingegoten gekregen van zijn vader en opa. “Op jonge leeftijd heb ik al een keer in een Dolphin kart gereden en later heb ik van mijn vader een Rocky gekregen. In de Rocky heb ik bij het NK ook voorin meegereden. Sinds vorig jaar rijden we in de ID Engines Junior klasse. In het eerste jaar met een Parolin-kart zat ik er ook al goed bij. Nu rijden we met een ID Racing frame en rijden we helemaal vooraan. Het geeft een super vet gevoel om vooraan te rijden. Iedereen jaagt achter je aan, maar ik was de snelste. Als je als eerste over de finish komt, ben je gewoon heel blij. Natuurlijk wil iedereen kampioen worden, maar er zijn nog vijf races te gaan. Ik hoop Nederlands kampioen te worden, maar de weg is nog lang. We zien wel hoe het gaat lopen.”

Vader Rudy geniet van het racen met zoon Maikel. “Als familie zitten we al verschrikkelijk lang in de racerij. Mijn vader is begonnen in de autocross op het moment dat ik nog niet eens geboren was. Als klein jochie ging ik al mee om races te kijken. Dan word je met het virus besmet. Ik ben zelf begonnen met oval racing. Daarna zijn we overgestapt naar de kartsport en hebben we in Oldenzaal in de 390 gereden. Later ben ik verder gegaan in de Mazda MX5. Eerst nog buiten het circuit, sleutelen en er leuk mee bezig zijn. Vanaf 2007 ben ik zelf gaan racen met de MX5. In 10 jaar heb ik twee kampioenschappen binnengehaald en eigenlijk altijd in de top 3 geëindigd.”

Maikel Schilders

“Dat wil je ook weer doorgeven aan je kinderen. Maikel heeft een Rocky gekregen toen hij 7 was, maar toen was hij ook nog veel aan het voetballen. Op zijn elfde werden we gebeld door Youri Verswijveren van NXT. Ik heb ooit voor hem een raceauto gebouwd en hij wist dat we een Rocky hadden staan. Hij organiseerde een GP in Texel. In zijn eerste race pakte Maikel pole position en een overwinning. Daardoor was hij meteen enthousiast en sindsdien rijden we NK’s.”

“De ID Engines Junior is een super leuke klasse, de motoren zijn gelijk en iedereen is aan elkaar gewaagd”, legt Rudy uit. “Als er problemen zijn met de leasemotor lost ID Engines die voor je op. Ze doen het onderhoud zelf en houden op die manier de motoren gelijk. Het komt echt op de rijder aan en dan is het wel heel fijn dat Maikel vandaag wint. Hij heeft het fantastisch gedaan. Het is moeilijk om te zeggen wat dit voor de rest van het jaar betekent. Strijen is eigenlijk niet eens zijn meest favoriete circuit. Hij gaat liever naar Venray of Berghem. Laten we afwachten hoe het verder gaat. Deze zege is in de pocket en die pakken ze hem in ieder geval niet meer af.”

Maikel Schilders wil graag zijn vader, opa en familie bedanken en daarnaast zijn sponsoren Performance Department, Rematech, Aaron Gortemulder, Naviwax en Autoschade Van Duin.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS