Karting • GK4 Kartseries

Karter Temmo Koopmans (10) geeft visitekaartje af met winst tijdens eerste NK karting

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 februari 2022 01:34

Eindhoven – Temmo Koopmans heeft tijdens de eerste ronde van het NK IAME opnieuw zijn snelheid laten zien. De 10-jarige racer uit Nijverdal was op de Landsard in Eindhoven de sterkste in de Mini Parilla. En zo gaf Temmo direct in de eerste wedstrijd van het seizoen al zijn visitekaartje af aan zijn nieuwe team SignMind Racing. Daarnaast liggen er mooie tijden in het verschiet voor de nog jonge karter, want hij gaat dit jaar ook in Italië wedstrijden rijden voor Team BabyRace.

Temmo Koopmans met ouders en teambaas Bjorn Bakker team SignMind Racing

Na afloop van de eerste NK-wedstrijd van 2022 toonde Temmo zich zeer content met zijn nieuwe team. “Bij SignMind is het rustig in de tent. Ze hadden nog een plekje over en die blauwe livery vind ik eigenlijk wel heel cool”, zei het jonge talent. Maar een mooie kart of niet, je moet er ook competitief mee zijn. “Direct vanaf de trainingen was ik snel. De kwalificatie ging ook goed, al kon ik in eerste instantie niet veel grip vinden. Het was koud en ik reed op nieuwe banden. Daarna kon ik de pace wel vinden en pakte ik poleposition met een verschil van 3 honderdsten.”

In de heats mocht Temmo van de voorste rij starten. “De heats gingen goed. Direct in het begin van de eerste heat kon ik al een grote voorsprong pakken. Helaas trok mijn motor daarna niet goed, waardoor Devon Hagelen dichterbij kwam en me kon inhalen.”

Een heat later probeerde de karter uit Nijverdal de balans te herstellen. “Devon en ik konden met zijn tweeën goed wegrijden en hadden een mooie battle tot in de laatste ronde. In de laatste ronde zette ik hem er in de tweede bocht naast. In bocht 4 haalde hij mij weer in. Ik probeerde terug te kruisen, maar hij hield de binnenkant dicht. Daarom koos ik voor de buitenkant en zo kon ik hem alsnog inhalen.”

karting Temmo Koopmans

In de finale moest het vervolgens gebeuren. “Die race verliep heel goed. Bij de start behield ik de leiding en een teamgenoot van me wist P2 over te nemen. Iedereen kwam in gevecht met elkaar, waardoor ik weg kon rijden. Devon kon hem inhalen en toen moest ik mijn hoofd koel houden. Dat lukte en zo kwam ik als eerste over de finish. Dat voelde heel goed om direct in de eerste race van het seizoen de overwinning te pakken. En dat bij een nieuw team. Ik sta nu eerste in het kampioenschap en als ik dat vol kan houden, kan ik misschien Nederlands kampioen worden, maar het seizoen is nog lang. Dit is in ieder geval een goede start.”

Temmo kan uitkijken naar een schitterend kartjaar. “Ik ga dit seizoen ook een paar Italiaanse wedstrijden rijden voor Team BabyRace. Daarnaast rijden we het NK IAME en de IAME Series Benelux. Het GK4 kampioenschap rijden we dit jaar niet meer, dat werd te veel. Het is heel gaaf om zo’n seizoen te rijden. Mijn rookieseizoen in de tweetakt Mini ging vorig jaar al heel goed. Nu heb ik meer ervaring en wil ik de goede lijn doortrekken. En hopelijk lukt dat ook in het buitenland.”

Voor de kartwedstrijden in de Benelux zal Temmo op vrijdag vrij van school moeten krijgen. Voor de Italiaanse wedstrijden geldt dat voor de donderdag en vrijdag. Het karttalent weet wat hij ervoor moet doen. “Ik krijg alleen vrij als ik goede cijfers haal. Zo lang ik het op school goed blijf doen, krijg ik de vrijdagen vrij.”

Temmo wil de ‘kartladder beklimmen tot aan de autosport. “Om dat te bereiken, zoeken we nog sponsoren. Racen is een dure sport en we kunnen de ondersteuning goed gebruiken. Het is mijn droom om in de toekomst in de autosport te rijden, maar we rijden eerst nog een aantal jaren in de karts.”

Temmo Koopmans wil via deze weg graag zijn vader, moeder en zus Marlouk bedanken. Daarnaast zijn sponsoren LS Systems en AccesPlanner.com, Rob en Bjorn van SignMind Racing en Bas Harting.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS