Karting • Rotax Euro

Karttopper Ties van Wijk wint in Franciacorta de Rotax Max Euro Trophy: "Dit is echt vet"

FRANCIACORTA - Ties van Wijk heeft op overtuigende wijze het dagklassement gewonnen tijdens de derde ronde van de Rotax Max Challenge Euro Trophy in Franciacorta. De veertienjarige karttopper uit Hoenzadriel was op het circuit in Italië overtuigend de beste. In de Junioren-klasse pakte hij in een veld van 58 rijders zijn eerste EK-zege van het seizoen.


"Dit is echt vet", zei Ties uitgelaten. "We dachten dat we in Genk dit seizoen de grootste kans hadden op een podium of eventueel een overwinning. Dat het nu in Franciacorta is gelukt is wel echt heel vet."

Hij zag er tijdens de natte finale een uitstekende voorbereiding in de winter beloond worden. "Toen hebben we hier twee dagen getraind in de regen. Fijn dat we die kennis al hadden. Door de overwinning staan we nog maar vijftien punten achter de nummer één op de tweede plaats en zijn we twee plekken gestegen in het kampioenschap. Ik ga voor het podium in het eindklassement."

Ties was uitermate te spreken over de baan in Italië. "Die is als een biljartlaken, zo strak. Het klopt allemaal. Hij is zo snel, bijna alles is vol gas. Dat is wat makkelijker rijden, maar wel mooi voor het racen."

Op woensdag en donderdag zochten Ties en zijn team Bouvin Power nog naar de juiste afstelling. Maar na de vrijdagtraining was overduidelijk dat de jonge Gelderlander over een superieure snelheid beschikte. "De snelheid was zo goed dat we in de kwalificatie ver vooraan konden eindigen. Ik werd uiteindelijk tweede omdat ik een foutje maakte in de snelste ronde. Daardoor miste ik waarschijnlijk net pole. Maar tweede was nog steeds heel goed."

Later op de dag demonstreerde hij in de eerste heat dat ook zijn race snelheid uitstekend was. "We waren niet normaal snel, maar het racen zelf was nog niet perfect. We waren tot de zondag nog aan het zoeken. In de tweede heat, op zaterdag, was het racen al iets beter en de snelheid nog steeds hartstikke goed. In de derde heat was het racen prima."

Een dag later volgde de superheat. Opnieuw was Ties' snelheid ronduit goed. "Maar de slipstream is bij de Junioren zo erg. Als je als eerste op het rechte stuk komt, ben je over een ronde gewoon twee tienden langzamer dan de rest. Ik heb onwijs hard moeten vechten. Uiteindelijk hebben we toch nog gewonnen."


En zo begon hij met het nodige zelfvertrouwen aan de finale. Dat die in de regen startte, vond Ties geen enkel probleem, als erkend regenrijder. "Het gaat dit jaar echt goed in de regen. Vlak voor de finale kwam er in één keer een bui aan en het regende zo hard dat we niet wisten dat de race in de regen zou zijn. De baan droogde tijdens de race hard op, maar de baan bleef toch nat. Op een gegeven moment had ik het momentum en haalde ik iedereen een voor een in. In de voorlaatste ronde pakte ik plek drie en kon ik de plek ook vasthouden. En toen gingen de nummers één en twee vechten. De nummer één wilde de nummer twee van de baan duwen. Ik kon er aan de binnenkant voorbij en pakte zo de overwinning. Ik was natuurlijk hartstikke blij dat het was gelukt!"

De Rotax Max Challenge Euro Trophy heeft dit seizoen alleen nog de avondrace in Lonato te gaan, begin september. Ties wist dat zijn kansen daar uitstekend zijn. "We hebben daar al getraind en er een testrace gewonnen. Wat mij betreft gaat er geen baan boven Lonato. De grip die je daar hebt, is bizar. Het is echt de perfecte kartbaan, vind ik."

Ties' broer Yort kende in Franciacorta bij de Rotax Max Senioren in eerste instantie ook een heel goed weekeinde. Hij was snel in de trainingen en slaagde erin vijfde te worden in de kwalificatie in een erg groot deelnemersveld. In de heats eindigde hij vervolgens steevast bij de eerste vijf tot acht. Helaas kreeg hij halverwege de prefinale te kampen met een technisch probleem waardoor hij uitviel. Het euvel kon niet snel definitief verholpen worden en ook in de finale viel hij jammer genoeg uit met hetzelfde probleem.

Ties en Yort van Wijk bedanken hun vader en moeder, Birger Bouvin, Vincent France, Rik, Max, Lars en iedereen bij Bouvin Power.