Autosport Internationiaal Singleseaters • FRECA

Kas Haverkort blikt terug op succesvol weekend in Monaco: "Supergaaf om een podium te scoren"

Uitgegeven door Frank Korsel • 1 juni 2022 04:04

Afgelopen weekend kwam autosporttalent Kas Haverkort ontzettend goed voor de dag tijdens de derde ronde van het Formula Regional European Championship by Alpine, kortweg FRECA. De 18-jarige coureur van het Nederlandse Van Amersfoort Racing reed in het voorprogramma van de Formule 1 door de smalle straten van Monaco en eindigde de eerste race op een knappe derde positie, een dag laten sloot hij de tweede race af op de vierde positie. Een podium in Monaco, ‘super gaaf’, aldus de Nederlander.

Kas Haverkort podium Monaco


De derde ronde van het FRECA werd verreden door het Prinsdom van Monaco. De eerste twee weekenden in de serie werden gehouden op de circuits van Monza en Imola. Hierin scoorde Haverkort al twee vijfde plaatsen en een vierde positie. In Monaco kwam het heilige vuur naar boven en greep de Spaanse F4-kampioen van 2020 zijn eerste FRECA-podium. En dat voor de ogen van de F1-wereld!

“Ik heb er vorig jaar ook al gereden, dus ik kende de baan al. Het is en blijft natuurlijk een super gaaf circuit, echt legendarisch. Het is heel mooi dat ik er weer heb mogen racen, en dat ik een podium heb gescoord maakt het natuurlijk helemaal mooi af.”

Normaliter is het FRECA de hoogste klasse die tijdens een raceweekend in actie komt, af en toe zijn ze de support-klasse voor het GT World Challenge, maar afgelopen weekend was dat wel even anders. Ze fungeerde namelijk in het voorprogramma van de Formule 1: “Het is natuurlijk uniek dat je racet tijdens de Formule 1, maar het maakte mij echt helemaal niet uit. Ik had de focus op mijn eigen races. We zitten op een heel ander gedeelte van de paddock en het is niet dat ik er ineens meer druk door ervaar.”

In de eerste race van het weekend mocht Haverkort vanaf P3 starten, een mooie prestatie, maar volgens Haverkort had er nóg meer ingezeten. Was het niet dat hij in de kwalificatie werd opgehouden. Hij reed een knappe race en wist de aansluiting bij Hadrien David en Dino Beganovich te houden. Na een rode vlag, die werd veroorzaakt door een gigantische opstopping bij de hairpin, werd de race met nog vijf minuten op de klok hervat. Haverkort werd enorm onder druk gezet van achteren, maar hield zijn hoofd koel. Hierdoor scoorde hij een podium op het meest prestigieuze circuit ter wereld. “Het was supergaaf om eindelijk op het podium te komen. We wisten dat de snelheid er was, maar nu konden we de puntjes op de i zetten.”

Haverkort blijft onder de indruk van het circuit van Monaco: “Het is wel bizar om in Monaco te rijden, normaal rij je gewoon op een normaal permanent circuit. Hier in Monaco gaat zelfs de baan open in de avond dus de volgende ochtend is de baan enorm vies. De eerste paar rondjes zijn we echt wel wat langzamer omdat de baan zo smerig is. De eerste paar rondjes ruik je zelfs echt een soort van dranklucht. Maar het blijft zo speciaal, het is echt mijn favoriete circuit van de hele kalender.”

“We hebben het podium zeker gevierd, maar niet op zaterdag natuurlijk. We moesten zondag weer vroeg aan de bak”, vertelde Haverkort lachend. “Maar zondag hebben we het podium natuurlijk wel even gevierd.”

Kas Haverkort Monaco

Niet alleen in de Formule 1 bleek inhalen niet gemakkelijk, ook voor de FRECA-coureurs bleek het een lastige opgave. In de tweede race zat Haverkort lange tijd vast achter Gabriele Mini, het circuit liet hete Haverkort niet toe om de Italiaan in te halen. Kas verhoogde in de eindfase van de race ook zijn tempo en probeerde een aanval te forceren op Mini. Halverwege de laatste ronde merkte Haverkort dat een inhaalactie niet meer in het vat zat en besloot gas terug te nemen. “Het is ontzettend lastig om voorbij iemand te komen. Dat is soms ontzettend frustrerend, maar dat weten van dit circuit natuurlijk. Dat zag je ook in de F1-race. Er waren maar weinig kansen op inhalen."

Ondanks de frustratie kwam Haverkort als keurig als vierde over de finish en pakte mooie punten. Door deze prestaties staat hij momenteel vierde in het klassement van deze sterke raceserie. Maar aan een mogelijk kampioenschap wil hij nog niet denken: “Het is niet dat ik me nu al druk ga maken over mijn positie in het kampioenschap. Het seizoen is nog heel lang.”

Lang hoeft Haverkort niet te wachten om zijn kunsten weer te vertonen. Komend weekend komt hij weer in actie op het Franse circuit van Paul Ricard. In het weekend van 17 tot 19 juni komt het FRECA in actie op het circuit van Zandvoort tijdens het GT World Challenge Europe. “Ik vind Zandvoort een prachtige baan, ik kijk er enorm naar uit”, zo sloot de Van Amersfoort-coureur af. Foto's VAR/DutchPhotoAgency

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS