Karting • Karting Diversen

Kas Haverkort in de winning mood! Na zege in de autosport (F4) nu winst in het DKM in Kerpen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 augustus 2020 10:22

KERPEN – Kas Haverkort en het circuit van Kerpen in Duitsland, het blijkt een uitstekende combinatie. De zestienjarige autocoureur uit Heemserveen reed er voor de tweede week op rij een kartwedstrijd in de OK-klasse en opnieuw won hij beide finales. Vorige week was dat in het ADAC-kampioenschap, zondag in het prestigieuze DKM-kampioenschap. Kas zit sowieso in een goede flow, want onlangs won hij bij zijn debuut in de autosport ook al de eerste ronde van het Spaanse Formule 4-kampioenschap.

Kas Haverkort SFR Motorsport P1 DKM Kerpen

“Ik heb mijn vorm van vorige week doorgezet”, sprak Kas triomfantelijk. “De snelheid was goed. Wel was het zoeken naar de afstelling. Er lag meer rubber op de baan dan vorige week tijdens de wedstrijd in het ADAC.” Toch had zijn team SFR Motorsport de afstelling ‘gewoon’ weer voor elkaar toen het moest.

De grootste concurrent was de extreme hitte van 37 graden in Kerpen. Kas: “Het was niet normaal. Er was geen wind, het was echt heel warm.” Daar hadden de karts op de baan ook last van, zo merkte onder andere ook Kas. “De kwalificatie ging goed, ik kon hem alleen niet uitrijden. De motor was 75 graden heet geworden en de waterslang was losgeraakt van de radiateur. Daardoor ben ik geëindigd op P7.”

Niet getreurd, want in de eerste heat was Kas weer ouderwets snel. Het was dat hij wat pech had, anders had hij de heat hoogstwaarschijnlijk gewonnen. “Ik van de zevende naar de tweede plek gereden, maar toen brak de ketting. In de tweede heat ben ik daarna ook van zeven naar P2 gereden.”

En dus kon hij met zelfvertrouwen beginnen aan de belangrijkste twee finaleraces van het weekeinde. Kas: “Ik moest aan de buitenkant starten vanaf P8 en ik kwam in de openingsfase steeds meer naar voren", zei Kas over zijn inhaalslag. De honger werd pas gestild toen hij de eerste plek veroverd had. "Uiteindelijk haalde ik de nummer 1 in. Daarna heb ik nog een gat kunnen trekken. Dat was super, van acht naar één.” En ook in de tweede race was Kas de snelste en ging met de overwinning en de volle buit aan punten aan de haal. Het betekende na een week eerder in het ADAC opnieuw een perfecte score.

Kas Haverkort SFR Motorsport P1 DKM Kerpen

Zonder meer razendknap, zeker ook omdat hij al zeven maanden geen kartrace meer had gereden. Zijn focus lag op autoracen, maar nu hij toch weer kart, wil hij voor SFR Motorsport het beste resultaat halen. Sinds kort rijdt hij ook weer in de kart, alsof hij het nooit verleerd is. “Ik heb maar een paar dagen gereden.” Ondanks die beperkte voorbereiding was het doel helder voor Kas. “Ik wil altijd winnen. Voor mij zijn mijn races in het Spaanse Formule 4-kampioenschap de hoofdzaak, maar het kartteam SFR Motorsport heeft mij gevraagd om hier te rijden en de snelheid was goed. Het team was heel blij. Ik hoop dat ik ook de volgende ronde kan winnen.”

Voor nu zit het karten er even op voor Kas. Zijn volgende race is de tweede ronde van het Spaanse F4-kampioenschap. Die wordt over een kleine twee weken gehouden op het circuit van Paul Ricard in Frankrijk. De getalenteerde Overijsselaar, die de eerste ronde in het F4-kampioenschap overigens ook al had gewonnen, keek ernaar uit. “Ik ben in de winning mood, ik heb tot nu toe alles gewonnen dit seizoen. Je moet op je hoogtepunt stoppen hè?”, grapte Kas.

Maar stoppen? Ho maar. De jongeling wil zo hoog mogelijk in de autosport komen. “Ik hoop dat ik het net als in Navarra kan doen. Ik wil in de top drie eindigen, maar ik probeer altijd te winnen. Ik ga er alles aan doen.”

Kas bedankt zijn ouders, SFR Motorsport, Ian Cole, Willemjan Keijzer, Erik Peschke, zijn monteur en de crew van SFR.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS