Formule 1

Keert de F1 terug in Zuid-Afrika? 'Jazeker!' zegt de minister

Het is de langgekoesterde droom van Liberty Media, het bedrijf dat de F! in handen heeft, een Grand Prix in Afrika. Zuid-Afrika lijkt daarvoor het meest geschikte land en zodoende flirten de betrokken partijen al enige tijd met elkaar over een mogelijke terugkeer van de Formule 1 in Afrika. De minister van Sport, Kunst en Cultuur in Zuid-Afrika heeft het volste vertrouwen in dat zijn land binnen afzienbare tijd weer deel uitmaakt van de F1-kalender.



Zuid-Afrika kent een rijke geschiedenis wat Formule 1 betreft. Jarenlang maakte het land steevast deel uit van de kalender, tot en met 1993. Sinds die laatste race op het circuit van Kyalami is de koningsklasse nooit meer teruggekeerd. De laatste jaren gaan er veel geruchten de rondte over een Formule 1-race in Afrika, maar nooit kwam er iets concreets tot stand.

Toch is het wel zo dat er steeds meer evenementen op gang komen in de regio. Het welbekende FIA-gala wordt dit jaar georganiseerd in Rwanda en Red Bull gaf onlangs nog een demo in Johannesburg. Zijn deze ontwikkelingen mogelijk de opmaat naar een terugkeer van de Formule 1 in Afrika?

Als het aan Zuid-Afrika ligt, wel. Daar kijken ze reikhalzend uit naar de eventuele komst van de heren coureurs en het bijbehorende circus. De verantwoordelijke minister, Gayton McKenzie, heeft er alle vertrouwen in, zo vertelt hij in gesprek met de krant The Citizen. "Momenteel is er een soort gevecht gaande: wordt het Kaapstad of Johannesburg? Ik heb tegen iedereen gezegd dat ze kalm moeten doen. Laat mij dit maar doen, want ik heb al twee keer gehoord dat de Formule 1 graag komt. Ik kan je zeggen: de Formule 1 komt zeker. Ze hebben gezegd dat ze graag komen en wat ze nodig hebben, dat willen wij ze graag geven", aldus het zelfverzekerde bewindspersoon.