Karting • Chrono

Kickstart Robin Glerum in NK: winst in koningsklasse KZ2! "Op het laatst was het wel tricky"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 augustus 2020 12:02

EINDHOVEN – Echt onverwacht was zijn overwinning misschien niet, maar het deed niets af aan zijn superstart van het Nederlands kampioenschap KZ2. Robin Glerum, uitkomend voor het topteam van Paauwer Kart Racing, won afgelopen weekeinde in Eindhoven de eerste ronde van het NK in de koningsklasse en daarmee gaf de achttienjarige topper uit Wemeldinge zijn campagne een geslaagde kick-start.

start KZ Robin Glerum zege in NK

Hij won zaterdag op circuit De Landsard de finale nadat er met de rode vlag was gezwaaid. De race werd afgebroken vanwege de regen. Robin, die ook al de prefinale had gewonnen, reed op dat moment aan kop, zoals hij de hele race aan kop had gelegen, en werd dus tot winnaar uitgeroepen.

“Het liefst win je niet met een rode vlag, maar op het laatst was het wel tricky. Er lag best veel rubber op de baan en in de regen wordt die spekglad”, zei de snelle Zeeuw. Toch was het voor hem geen reden zenuwachtig te worden. “Het was een paar keer een voelen of er genoeg grip was. Ik kreeg het er niet benauwd van.”

De afgelopen jaren was hij de voornaamste uitdager van veelvoudig Nederlands kampioen Joey Hanssen. Maar de Limburger is inmiddels gestopt. Robin vond het jammer. “Want nu kan ik niet meer meten of ik dichter bij hem in de buurt ben gekomen”, verklaarde hij. “Ik hoop dat ik dan nu de te kloppen man ben. Tijdens de finale heb ik een gat geslagen, dat was goed.”

Gezien zijn tweede plaats van vorig seizoen en de afwezigheid van Hanssen in het kampioenschap is alleen de titel die telt voor Robin. Maar de koningsklasse is niet voor niets de koningsklasse. De competitie zal dus hevig zijn, weet de topper van Paauwer Kart Racing. “Het wordt sowieso zwaar. Er zijn ook een paar nieuwe jongens in de KZ en die hebben laten zien dat ze erg snel zijn. Dat houdt het leuk, dat maakt het spannend.”

Bovendien greep Robin op zondag bij de tweede ronde van het NK nog een podiumplek. Met de zege van zaterdag en de derde plek op zondag heeft de snelle Birel-rijder belangrijke punten gescoord voor het NK.

Hoewel het al augustus is, was het voor Robin door corona pas zijn eerste race van het seizoen. En dat betekende wel even inkomen, bekende hij. “Zo lang wachten is niet leuk natuurlijk. Ik heb vanaf mei wel veel kunnen trainen in Nederland. Vooral in Berghem. Dat was op de oorspronkelijke kalender de eerste race van het NK.”

Robin Glerum Birel

Behalve het Nederlands kampioenschap racet Robin dit seizoen ook het Wereldkampioenschap in het Italiaanse Lonato. “Ik heb al twee keer eerder aan een WK meegedaan. Dat was in mijn eerste twee jaren in de KZ-klasse. Die gingen toen niet echt heel goed.” Hij was destijds ook nog echt jong. Op zijn vijftiende debuteerde hij tussen de beste rijders van de wereld. Hoe dan ook, nu moet het beter, stelde Robin. “Dit is mijn vierde jaar in de schakelkarts. Ik heb nu veel meer ervaring, dus het zou beter moeten gaan.”

Met zijn achttien jaar en zijn forse ervaring in schakelkarts ligt het voor de hand dat hij op niet al te lange termijn overstapt naar de autosport. Zover ziet Robin het echter niet komen. “Ik wil wel, maar het is wat te duur. Misschien als er een keer een heel goede sponsor komt!”

Robin bedankt Paauwer Kart Racing en zijn vader.

Robin Glerum wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door ACT Glerum, Paauwer Kart Racing, Magneti Marelli en Cheek Star.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS