Autosport Internationaal Toerwagens • FIA GT3

LINE-UP: Vier Porsches 911 GT3 R in 's werelds zwaarste straatrace in Macau

Uitgegeven door Peter Vader • 12 november 2018 12:40

Er zullen vier Porsches 911 GT3 R aan de start verschijnen van de FIA GT World Cup in Macau (China) van 15 tot 18 november. Het Manthey-Racing team zal met twee van de racewagens deelnemen, elk met ongeveer 500 pk, aangedreven door Earl Bamber en Laurens Vanthoor. Tweevoudig Le Mans winnaar Bamber voegt zich bij de race in een auto die een bijzonder speciale uitstraling heeft gekregen: een opvallend rood en goud ontwerp dat is geïnspireerd op het Chinese jaar van de hond. Nog twee andere auto's zijn voorbereid voor het klantenteam Craft Bamboo Racing, voor Porsche Young Professional Mathieu Jaminet en de Chinese lokale held Darryl O'Young.

Porsche 911 GT3 Macau

De race

Het Guia Circuit, 6.115 km lang en gelegen in de voormalige Portugese kolonie Macau, wordt beschouwd als één van de moeilijkste stratencircuits ter wereld. Gelegen in het gokparadijs van Azië, zijn de lange rechte stukken, snelle bochten en spectaculaire delen van Lissabon, zoals de Lisboa Bend, ver buiten de Chinese landsgrenzen bekend. En de baan heeft ook een andere buitengewone eigenschap: in alle trainingssessies en races is er een strikt verbod op inhalen in de "Melco-haarspeldbocht". Auto- en motorraces worden sinds 1954 in de straten van Macau gehouden, waarvan sommige weggedeelten slechts zeven meter breed zijn, en de FIA GT World Cup is sinds 2015 een vast punt op de agenda van het Macau Grand Prix-weekend.

De Porsche-coureurs bij de FIA GT World Cup

Fabrieksrijder Laurens Vanthoor mikt op zijn tweede overwinning in de GT World Cup in de auto met startnummer 911. De Belg heeft de race van 2016 op spectaculaire wijze gewonnen. Kort voor de finish gleed Vanthoor de vangrail in, terwijl hij vocht tegen Earl Bamber - nu zijn collega - en ging de auto over de kop en kwam vervolgens over de finishlijn op zijn dak. Wel op de eerste plaats! Deze twee Macau-specialisten waren de belangrijkste deelnemers tijdens dat raceweekend twee jaar geleden. Bamber rijdt in 2018 met startnummer 912, waarbij Porsche Young Professional Mathieu Jaminet voor het eerst naar de startlijn rijdt. De Fransman rijdt in de Porsche 911 GT3 R met startnummer 991. In de zusterauto (nummer 55) viert de Chinese-Hongaarse chauffeur Darryl O'Young een thuiswedstrijd, op slechts 65 kilometer van zijn woonplaats.

De Porsche 911 GT3 R

De 911 GT3 R is ontworpen door Porsche voor de wereldwijde GT3-serie. Deze klantensportracer met meer dan 368 kW (500 pk) heeft zijn racepremière gehad tijdens de 24 Hours of Daytona in januari 2016, met de hypermoderne viercilinder zescilinder boxermotor met directe brandstofinjectie. Hij heeft sindsdien vele internationale raceseries gewonnen, waaronder het IMSA SportsCar Championship, World Challenge, ADAC GT Masters en de 24-uursrace op de Nürburgring.

De tijden


De kwalificatierace voor de FIA GT World Cup begint op zaterdag 17 november 2018 om 5:05 GMT (13:05 lokale tijd). De hoofdrace begint op zondag 18 november 2018, om 04:25 GMT (12:25 lokale tijd).

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS