Formule 1

Lewis Hamilton looft de invloed van Lauda: "Je moet samenwerken, sturen en diep graven!"

Uitgegeven door Peter Vader • 20 mei 2020 12:05 • Print artikel

Lewis Hamilton heeft hulde gebracht aan Niki Lauda op diens sterfdag en prees zijn aandeel in de dominantie van Mercedes in de Formule 1, op de verjaardag van het overlijden van de Oostenrijker. Drievoudig wereldkampioen Lauda trad in 2012 toe tot Mercedes als niet-uitvoerend voorzitter en speelde een grote rol bij het werven van Hamilton voor het team voor 2013. Mercedes heeft alle Formule 1-titels sinds 2014 gewonnen en Lauda bleef een sleutelfiguur in zijn succes, voorafgaand aan zijn dood in mei 2019. Op de datum van zijn dood bracht Mercedes een video uit met een eerbetoon, waarbij Hamilton Lauda bestempelde als “iemand waarvan ik denk dat we hem allemaal heel erg missen”. Het is een moeilijk onderwerp om over te praten. Zeker om de steun van iemand als Niki te hebben, dat vraagt enorm veel respect en laat zien dat er ook wederzijds respect is, want ik dacht natuurlijk dat hij me toentertijd misschien niet per se als coureur zag zitten. Maar dat deed hij wel! “

Lewis Hamilton Niki Lauda F1 Mercedes

Erkenning
“Toen we een afspraak hadden in 2012 in Singapore, kwam hij naar mijn kamer en hadden we een goed gesprek. Ik denk nog steeds dat dit het moment was waarop Niki dacht: ‘Oh my god’, je bent net als ik op zoveel manieren. We hebben eigenlijk veel meer gemeen dan ik had verwacht en aangenomen. Waarschijnlijk had hij bij zichzelf gedacht: ‘Eigenlijk zou ik niet steeds tot een snel oordeel moeten komen over mensen’. Vanaf dat moment hadden we een geweldige relatie. Hij dacht altijd na over hoe we konden verbeteren. Het grootste teken van erkenning was dat als je je werk deed, Niki zijn hoed voor je afdeed. Dat was voor hem een teken waarmee hij zei: 'Goed gedaan!' We praatten vaak na de races en hij vroeg dingen als: 'Hé, Lewis, wat heb je nodig om beter te worden? Wat heb je nodig?’ Hij was altijd op jacht. Als ik iets van hem heb geleerd, dan is het dat wel. Als coureur en binnen een team moet je natuurlijk samenwerken, maar je moet het ook sturen. Je moet het team leiden, je moet de juiste vragen stellen, je moet echt diep graven en iedereen pushen.”

Nooit bang zijn
Hamilton voegde toe dat Lauda bij Mercedes bij elk evenement ‘in gedachte’ aanwezig is. "Niki overtuigde me ervan om naar een team te komen dat destijds veel succes had", zei hij. “Naar een plek waar je wordt verwelkomd in een prettige, competitieve omgeving. Waar je de ruimte krijgt om te groeien en de ruimte krijgt om jezelf te zijn en er niet geprobeerd word je te veranderen. Hoewel het wat tijd kost in het leven om te wennen aan een nieuw concept, iets wat anders is in je leven, denk ik dat veel mensen bang zijn voor iets wat anders is. Maar je moet nooit terugdeinzen voor iets wat anders of nieuw is. Dat is vaak één van de belangrijkste elementen om diezelfde verandering tot stand te laten komen. Ik ben dankbaar voor de kans en ik zal voor altijd van Niki houden. Ik weet dat hij elke race in gedachten bij ons is."

Niki Lauda RIP

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS