Formule 1

Lewis Hamilton winnaar van chaotische race in Mugello, Alexander Albon pakt eerste podium na uitval Max Verstappen + UITSLAG

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 13 september 2020 16:05

De chaotische Grand Prix van Toscane op het Autodromo Internazionale del Mugello is gewonnen door Lewis Hamilton. Valtteri Bottas volgde op P2 en Alex Albon reed zich knap naar de derde positie. Max Verstappen viel net na de start binnen twee bochten uit door problemen met zijn krachtbron. De Nederlander werd aangetikt en ging zo het grind in. De race kende maar liefst twee staande herstarts en verliep dramatisch voor acht coureurs die uitvallen.

F1 2020 Red Bull


Lewis Hamilton ging van start vanaf pole position, maar verloor deze aan Valtteri Bottas. Max Verstappen in de RB16 ging van start vanaf P3 en leek goed weg te komen naar de eerste bocht. Echter zakte de Nederlander terug in het veld en werd bij bocht 2 aan de achterkant geraakt door Kimi Raikkonen. Door de impact schoof Verstappen met veel schade het grind in en moest de strijd staken. Dit had een safety car tot gevolg. Ook Pierre Gasly en Romain Grosjean raakten elkaar voor bocht 2, waardoor Gasly vlakbij Verstappen in het grind terecht kwam. De Fransman was uitvaller nummer twee.

Na vier ronden achter de safety car ging Valtteri Bottas aan de leiding voor Lewis Hamilton. Charles Leclerc schoof door naar P3 met achter hem Alex Albon. Lance Stroll sloot de top 5 af. In ronde 5 ging de safety car weer naar binnen. Bottas kon het tempo aangeven, de Fin vertraagde en hield het veld achter hem licht op. Doordat een aantal auto's de laatste bocht doorkwamen, konden deze niet anticiperen op de vertraging. Antonio Giovinazzi knalde op Kevin Magnussen en Nicholas Latifi waarbij ook Carlos Sainz geraakt werd. De vier coureurs vielen uit met schade op het start/finish gedeelte. Ondanks de vele brokstukken bleven alle coureurs ongedeerd. De carambolage zorgde voor een rode vlag. Inmiddels was ook Esteban Ocon uitgevallen.

Nog 50 ronden resteerden toen het sein groen werd gegeven met een staande start vanaf de grid. Van de dertien auto's in competitie ging Valtteri Bottas goed van start, maar teamgenoot Lewis Hamilton ging in de aanval en nam de leiding snel over. Charles Leclerc volgde nog op P3, maar zag al snel de beide Racing Point-bolides op zijn start. In ronde 18 haalde Lance Stroll de Ferrari van Charles Leclerc in de strijd om P3 in. Daniel Ricciardo op zijn beurt was aan een opmars bezig en verschalkte eerste Sergio Perez en later ook Leclerc. In twee ronden tijd verloor de Ferrari-coureur drie plaatsen, doordat ook Alex Albon zijn Red Bull-bolide naast de Ferrari zette.

Ferrari koos eieren voor hun geld en liet Leclerc in ronde 22 wisselen naar de harde band en de Monegask zakte terug naar de laatste positie achter de Haas van Romain Grosjean. Verder vooraan in het veld was de strijd om P3 in volle gang. Daniel Ricciardo kwam dichter aan de staart van Lance Stroll. Op dat moment klaagde Lewis Hamilton over zijn banden. In ronde 28 kwam Ricciardo naar binnen voor vers rubber. De Australiër viel terug naar P8 achter Daniil Kvyat. Kimi Raikkonen maakte ook zijn pitstop, maar daar verloor de Fin veel tijd met een stop van bijna 13 seconden. De pitstopcaroussel was begonnen.

F1 2020 Red Bull


In ronde 31 kwam Lance Stroll binnen vanaf P3, Valtteri Bottas volgde een ronde later en wisselde naar de harde band. Ook de leider van de wedstrijd kwam naar binnen en wisselde naar de harde compound. Bij Red Bull kreeg Alex Albon, die door de wissels heel even aan de leiding ging, de gele band tijdens zijn pitstop.

In ronde 40 leek het goed te gaan met Albon. De Red Bull-coureur leek zich op te maken voor een aanval op Lance Stroll in de strijd om P4.
Albon reed zelfs de snelste raceronde van het moment. Voorbij aan de Canadees hoefde Albon niet, aangezien Lance Stroll in ronde 44 door een lekke band hard van de baan ging in Arrabbiata 2. De coureur van Racing Point was ongedeerd, maar had veel schade door het raken van de bandenstapel. De wedstrijdleiding besloot voor de tweede maal de rode vlag te zwaaien en de race stil te leggen.

Bij de herstart stond de teller op ronde 46 en zou beginnen met wederom een staande start geleid door Lewis Hamilton, Valtteri Bottas op P2 en Daniel Ricciardo op de derde positie. Alex Albon kon zich opmaken voor een sprintrace van 18 ronden om zijn eerste podium te behalen. Bij de herstart was Daniel Ricciardo goed weg en nam even P2 over van Bottas. De Fin haalde hem echter een ronde later weer in.

Albon kon even niet binnen DRS-afstand komen, maar in ronde 51 lukte het wel om Ricciardo op het rechte stuk voorbij te gaan. Nu had de Red Bull-coureur nog zes ronden om op jacht te gaan naar P2 van Bottas, maar de Mercedes-coureurs konden de aanval afslaan. Hamilton en Bottas verbeterden daarbij om en om de snelste raceronde. Het extra punt ging uiteindelijk naar de Britse leider in de WK-stand.

Uitslag Grand Prix van Toscane in Mugello:

POS	DRIVER  	NAT.	TEAM    	TIME
1 Lewis Hamilton GBR Mercedes 59 laps
2 Valtteri Bottas FIN Mercedes + 4.942
3 Alexander Albon THA Red Bull Racing + 8.064
4 Dan. Ricciardo AUS Renault F1 Team + 10.417
5 Sergio Perez MEX Racing Point + 15.650
6 Lando Norris GBR McLaren F1 Team + 18.883
7 Daniil Kvyat RUS AlphaTauri + 21.756
8 Charles Leclerc MON Ferrari + 28.345
9 Kimi Raikkonen FIN Alfa Romeo + 29.770
10 Seb. Vettel GBR Ferrari + 29.983
11 George Russell GBR Williams Racing + 32.404
12 Romain Grosjean FRA Haas F1 Team + 42.036
DNF Lance Stroll CAN Racing Point 44 laps
DNF Esteban Ocon FRA Renault F1 Team 6 laps
DNF Nicholas Latifi CAN Williams Racing 6 laps
DNF Kevin Magnussen DEN Haas F1 Team 6 laps
DNF Ant. Giovinazzi ITA Alfa Romeo 6 laps
DNF Carlos Sainz ESP McLaren F1 Team 6 laps
DNF Pierre Gasly FRA AlphaTauri 0 laps
DNF Max Verstappen NED Red Bull Racing 0 laps

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS