Karting • GK4 Kartseries

Lisette Grinwis is direct snel op nieuwe kart bij TK Racing: P3! "Podium, echt niet verwacht"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 augustus 2020 12:03

GENK – Dat meisjes uitstekend kunnen karten bewees Lisette Grinwis zondag in Genk wel. Tijdens de tweede ronde van de GK4 Kart Series werd de vijftienjarige rijdster uit Assendelft knap derde in de IAME X30 Senior nationaal-klasse. Tot haar grote verrassing trouwens, want het was haar eerste race voor haar nieuwe team TK Racing in haar eveneens nieuwe Oberon-kart.

Lisette Grinwis

“Het begon opbouwend dit weekend, in stapjes, maar ik ben tevreden”, blikte Lisette terug op haar weekeinde op de Belgische piste. “Dat ik het podium heb gehaald, had ik echt niet verwacht. De Oberon is voor mij een nog nieuwe kart. Ik had er pas deze week in getest. Vanaf donderdag heb ik er mee getraind en alles goed aangevoeld en nu heb ik er een wedstrijd mee gereden. Dat was op een testchassis. Over een paar weken krijg ik mijn eigen chassis.”

Het verdict over de Oberon-kart was na die eerste race uiteraard positief. “Ik reed eerst op een ander merk, maar een Oberon is sterker van voor. Ik vind het een geweldig frame. Het wil de kant op die jij op wil en de bochten gaan perfect. Ik ben er heel tevreden over.”

Daarnaast helpt haar team haar op alle mogelijke manieren om beter te worden. Dat werpt, zo bewees ze afgelopen weekeinde wel, zijn vruchten af. “Ik krijg heel veel les en heel veel tips van Kurt (Timmermans, teameigenaar TK Racing, red.). Ik merk dat ik daardoor steeds beter ga rijden. De mensen van het team doen echt heel veel voor me. Het gaat heel goed.”

Hoewel Lisette pas vijftien jaar oud is, kart ze toch al acht jaar. “Maar nog niet zo lang in IAME X30. Ik ben op het circuit van Lelystad begonnen met Parolin Rocky-wedstrijden. Wij deden vroeger aan autocross, zo is het racen begonnen. Ik heb zelf Toyota Starlet gereden toen ik elf jaar was. Dat was op een oval baan in een auto met een koppeling en twee versnellingen. Daarin leer je natuurlijk niet zoveel, want het zijn rondjes. Hier leer je echt met elkaar inhalen.”

Lisette Grinwis

Uiteindelijk hoopt Lisette opnieuw de autosport in te gaan. “Wat maakt niet zoveel uit, als ik later maar in mooie auto’s op circuits kan rijden. En als het maar hard gaat. Maar eerst gewoon dit doen en kijken hoever ik kom.”

Haar sport is voor Lisette als een verslaving. “Ik doe niets liever dan racen. Je geeft gas vanuit het stoeltje en dat geeft elke keer weer een kick. Het liefst ben ik elke week op de baan, ergens aan het trainen. Tot nu toe ben ik dat ook aan het doen. Het is gewoon geweldig; de snelheid, de inhaalacties, de snelheid in de bocht. Dat je steeds sneller kunt worden.”

Een aantal jaren na haar eerste meters in een kart rijdt ze inmiddels dus in de aansprekende Senioren-klasse. Dit seizoen maakte ze haar debuut. Maar voorzichtig aan doen is er voor Lisette niet bij. “Het liefste word ik natuurlijk kampioen. Ik focus me nu op GK4 en volgend jaar gaan we kijken we wat er dan op mijn pad komt.”

Lisette Grinwis wordt in haar raceactiviteiten ondersteund door: Euro Manchetten en Utab.

Lisette Grinwis was ook vanwege haar prestaties op de lokale radio bij RTV Zaanstreek. Luister HIER het radio-interview vanaf 12.40 minuten.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS