Formule 1

Magistrale winst voor Max Verstappen in Silverstone + UITSLAG

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 9 augustus 2020 15:05

SILVERSTONE - Max Verstappen heeft op het circuit van Silverstone is de 70th Anniversary Grand Prix op magistrale wijze gewonnen. De gedurfde bandenkeuze door op de harde band te starten betaalde zich uit en zorgde voor de winst. Lewis Hamilton verschalkte in de finale nog wel zijn teamgenoot Valtteri Bottas maar bleef steken op P2.

F1 2020 Max Verstappen


Verstappen kwam op de harde band vanaf P4 goed weg en stoof meteen voorbij aan Nico Hülkenberg. Hamilton drong meteen aan bij Bottas, maar de Fin hield stand op P1. Sebastian Vettel beleefde een slechte start en zakte van P11 naar de laatste positie van het veld. De Duitser raakte de kerb en maakte een aparte schuiver maar hield zijn Ferrari op de baan.

In ronde 7 maakte Alexander Albon de eerste pitstop en wisselde in 2,6 seconden naar de harde band. De Thai kwam door de wissel achter Nicholas Latifi terug op P 20. Vettel was intussen bezig aan een inhaalrace en was inmiddels voorbij aan Kimi Räikkönen op P15. In ronde 10 maakten meerdere coureurs uit het middenveld hun reguliere pitstop waardoor de rangorde veranderde. Albon kon hier niet direct van profiteren en zat opgesloten achter Räikkönen.

Verstappen wilde door op de harde band en kwam in DRS-afstand van Hamilton. De Nederlander was klaar voor een aanval. Op dat moment maakte Lando Norris in ronde 12 zijn bandenwissel. De Brit zakte van P7 naar P13 achter Vettel. Bottas gaf twee ronden later de leiding aan Hamilton door van rubber te wisselen. Verstappen zat nog maar drie tienden van een seconde achter de wereldkampioen op P2. De Fin kwam terug in de race op P3 achter Hülkenberg. De beurt was nu aan Hamilton om naar de pitbox te gaan. Hij wisselde naar de harde band. De nieuwe leider in de wedstrijd: Max Verstappen.

De pitstopcarousel draaide op volle toeren toen 'The Hulk' voor verse banden naar binnen kwam. Na zijn stop was de Duitser terug op P7 achter Carlos Sainz. Bottas (P3) noteerde de voorlopig snelste raceronde in 1:20.850 en leek op jacht naar Lance Stroll. De Canadees verloor zijn toppositie door een pitstop, net als Charles Leclerc trouwens. Door de wissels klom Bottas naar P2 voor Hamilton. Hülkenberg sloot de top 5 af achter Sainz. Stroll zakte terug naar P6. Leclerc vervolgde zijn race op P11 achter teamgenoot Vettel.

Halverwege de race leek het erop dat Hamilton niet blij was met zijn banden. De Brit was op P3 langzamer dan Verstappen die voor Bottas nog steeds aan de leiding ging. Het verschil tussen de Nederlander en Hamilton bedroeg op dat moment 24 seconden. In ronde 27 maakte Verstappen zijn pitstop en wisselde hij naar de medium band. Die strategie bracht hem vlak achter Bottas. Meteen ging de Red Bull in de aanval en nam het de leiding terug. Leclerc op P6 zat in een lekker ritme en zette een nieuwe snelste raceronde neer in 1:30.804. Hij joeg op Lance Stroll. Op dat moment waren er nog 22 ronden te gaan onder de Britse zon.

In ronde 32 was er weer actie in de pits: zowel Verstappen als Bottas maakten een pitstop. De Red Bull-pit crew was sneller en wisselde naar de harde band, net als de Fin. Hamilton kreeg zo de leiding in handen met 11 seconden voorsprong op Verstappen. Leclerc zat op P4 slechts 1,7 seconde achter Bottas, Hülkenberg sloot de top 5 af.

De snelste ronde was nu voor Albon in 1:30.103. met nog elf ronden te gaan, kreeg Verstappen via de radio te horen dat hij met een achterstand van acht seconden de jacht op Hamilton kon openen. Hamilton voelde nattigheid en maakte een pitstop. Daarmee kwam Verstappen terug aan de leiding, voor Bottas. Leclerc volgde op P3. Hamilton viel terug naar P4 voor Hülkenberg.

Met minder dan tien ronden te gaan kon Hamilton op jacht naar een podiumplaats. De Brit zette prompt de snelste raceronde neer in 1:28.451 en kwam aan de staart van Leclerc. Hülkenberg maakte vanaf P6 andermaal een pitstop en wisselde naar rood. De Duitser verloor één positie en kwam terug achter Albon. Hamilton ging in ronde 46 voorbij aan de Monegask en lag nu op P3, op 4,2 seconden achter zijn teamgenoot. Kevin Magnussen was de eerste uitvaller. De Deen stond in de pitbox en stapte uit.

In de slotronden trachtte Hamilton zijn teamgenoot in te halen in de strijd om P2. In ronde 50 lukte dat en nam de Brit stelling op P2. De regerend wereldkampioen kon de ontketende Verstappen evenwel niet inhalen. De Nederlander versloeg door de gedurfde bandenkeuze van Red Bull Racing het almachtige Mercedes in eigen huis.

Uitslag 70th Anniversary Grand Prix Groot-Brittannië


Pos	Driver			Team					Time
1 Max Verstappen Aston Martin Red Bull Racing 52 laps
2 Lewis Hamilton Mercedes AMG Petronas Formula One Team + 11.326
3 Valtteri Bottas Mercedes AMG Petronas Formula One Team + 19.231
4 Charles Leclerc Scuderia Ferrari Mission Winnow + 29.289
5 Alexander Albon Aston Martin Red Bull Racing + 39.146
6 Lance Stroll BWT Racing Point F1 Team + 42.538
7 Nico Hulkenberg BWT Racing Point F1 Team + 55.951
8 Esteban Ocon Renault F1 Team + 64.773
9 Lando Norris McLaren F1 Team + 65.544
10 Daniil Kvyat Scuderia AlphaTauri Honda + 69.669
11 Pierre Gasly Scuderia AlphaTauri Honda + 70.642
12 Sebastian Vettel Scuderia Ferrari Mission Winnow + 73.370
13 Carlos Sainz McLaren F1 Team + 74.070
14 Daniel Ricciardo Renault F1 Team + 1 lap
15 Kimi Raikkonen Alfa Romeo Racing Orlen + 1 lap
16 Romain Grosjean Haas F1 Team + 1 lap
17 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Racing Orlen + 1 lap
18 George Russell Williams Racing + 1 lap
19 Nicholas Latifi Williams Racing + 1 lap
DNF Kevin Magnussen Haas F1 Team

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS