Formule 1

Max Verstappen beste talent onder Franz Tost: "Luister op het circuit nooit naar je vriendin"

Uitgegeven door Bart • 14 juli 2020 10:02 • Print artikel

Sinds de entree van Toro Rosso in de Formule 1 in 2006 zijn veel talenten via het team doorgebroken. De grootste voorbeelden zijn uiteraard Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo, Carlos Sainz en Max Verstappen en ze hebben allemaal gewerkt onder teambaas Franz Tost. De Oostenrijker is ook nu onder de huidige naam AlphaTauri de leider van het team. In een interview met Speedweek.com legt hij uit wat er bij talentontwikkeling komt kijken.

Max Verstappen


"Alle coureurs in het opleidingsprogramma van Red Bull zijn bovengemiddelde coureurs, anders is het oninteressant om hen te trainen. Aan de ene kant is het simpel. Een jonge coureur heeft de snelheid of niet, maar door vaker naar ze te kijken, kun je een betere inschatting maken hoe goed ze echt zijn."

"Wat het kaf van het koren scheidt, is wat een jong talent doet met feedback", vervolgt Tost. "We geven coureurs tips hoe ze sneller kunnen worden. Bijvoorbeeld door eerder te remmen, waardoor ze eerder op het gas kunnen. Een getalenteerde coureur pikt dat op. Dat hoefde ik Vettel, Verstappen en Ricciardo niet twee keer te vertellen."

"Daarnaast is het belangrijk hoe een coureur naast de baan is. Als je naar de Formule 1 gaat, moet dat je lust en je leven zijn. Je moet kritisch zijn en continu het meeste uit jezelf willen halen. Een coureur die op het circuit naar zijn vriendin luistert, heeft al direct verloren. Kampioenen luisteren naar het team."

Tost schat van alle toppers die ooit voor Toro Rosso of AlphaTauri hebben gereden Max Verstappen het hoogst in. "Verstappen is de beste coureur waarmee ik samengewerkt heb. Dankzij zijn vader heeft hij alle successen kunnen behalen toen hij jong was. Sebastien Buemi was ook een groot talent. Een harde werker met veel discipline, maar op cruciale momenten had hij te veel last van zenuwen."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS