Formule 1

Max Verstappen moet in Brazilië zijn meerdere erkennen in Lewis Hamilton + UITSLAG

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 14 november 2021 19:15

De winst in de Grand Prix van Brazilië is opgeëist door Lewis Hamilton. Na een intens gevecht met Max Verstappen toonde de Mercedes zich de sterkste. De Red Bull-coureur moest genoegen nemen met P2 achter de Brit. Valtteri Bottas verloor na de start de leiding, kon geen potten breken en moest toekijken vanaf P3.

F1 2021 Max Verstappen


De lichten gingen uit op Interlagos en Valtteri Bottas ging het veld voor met achter hem Max Verstappen. De Nederlander had de binnenkant van de eerste bocht, hield zijn lijn en ging voorbij aan de Fin. Sergio Perez volgde zijn teamgenoot op P2. Lando Norris reed lek na een touché met Carlos Sainz en moest een lange weg naar de pits rijden.

In de vierde verloor Yuki Tsunoda zijn neus doordat de AlphaTauri-rijder in de clinch lag met de Aston Martin van Lance Stroll. Tsunoda kon terug naar de pits en zou een tijdstraf van 10 seconden krijgen. Terwijl Hamilton P3 in de schoot geworpen kreeg vanwege een teamorder werd er door de wedstrijdleiding de safety car ingezet wegens de brokstukken van Tsunoda.

Verstappen kon de pace bepalen tijdens de herstart in ronde 9. De Nederlander was goed weg, echter Perez kwam onder druk van Hamilton. Het trio was onderweg toen Bottas de hete adem van Leclerc voelde. Twee ronden later zagen we Mick Schumacher rondrijden in de Haas zonder voorvleugel. De Duitser was geraakt door de Alfa Romeo van Kimi Raikkonen. Ditmaal wat het de virtual safety car die zijn opwachting maakte.

Het sein ging in ronde 14 weer op groen en Verstappen kon weer beginnen aan het opbouwen van een voorsprong. Perez was scherp en maakte het verschil tussen hem en Hamilton iets groter. Toch kon de Mercedes-coureur bijblijven. De zevenvoudig wereldkampioen ging verwoed op jacht naar een aanval op Perez die hard verdedigde in de strijd om de tweede plaats.

Verstappen liep weer wat uit en had een voorsprong van 3,4 seconden op Hamilton. Niet veel later verschalkte de Brit wel Perez, echter de Red Bull-coureur liet zich niet de kaas van het brood eten en haalde Hamilton weer in. Een ronde later lukte het Hamilton nogmaals en moest Perez zich wel gewonnen geven. Achter de Mexicaan reed Bottas met een kleine seconde achterstand. Leclerc volgde de rivalen op afstand vanaf P5.

De eerste reguliere pitstop kwam op naam van Lance Stroll in ronde 23, welke zijn race kon vervolgen met verse harde banden op P19. Pierre Gasly was de tweede die vanaf P7 voor nieuwe banden ging en terugviel naar P15 tussen Raikkonen en George Russell in.

In ronde 27 actie in de pitstraat bij Mercedes. Hamilton maakte zijn pitstop en vervolgde zijn race op P6. Verstappen volgde zijn voorbeeld en kwam ook naar binnen en maakte een snelle stop. De undercut leek te mislukken daar de Limburger weer in de race kwam voor de Brit. Bij Red Bull was blijkbaar reden genoeg om ook Perez naar binnen te halen. De leiding kwam zo in handen van Bottas. Perez kwam terug op P5 achter Daniel Ricciardo.

Pech voor de tweede Red Bull-coureur toen kort daarna de virtual safety car werd ingezet zodat er wat brokstukken konden worden opgeruimd. De rommel kwam in ronde 29 bij Lance Stroll vandaan en was een erfenis uit de touché met Tsunoda. Voor Bottas was dat het uitgelezen moment om een bandenwissel te maken en met success. De Fin kwam weer in de wedstrijd voor Perez en achter Hamilton. Verstappen had op dat moment een voorsprong van 1,45 seconden op Hamilton terwijl de VSC eindigde.

De race was 38 ronden oud toen Norris nogmaals een pitstop maakte. De Brit kon weer aansluiten achter de Alfa Romeo van Raikkonen. Iets verder daarvoor klom Sebastian Vettel naar P10 na een inhaalactie op Tsunoda. Fernando Alonso volgde het voorbeeld van de Duitser.

In ronde 41 probeerde Red Bull een undercut op Hamilton toen Verstappen naar binnenkwam voor verse banden. De Nederlander zakte terug tot achter teamgenoot Perez. Door de wisseling kwam Hamilton aan de leiding. Bottas volgde daarop het voorbeeld van de Nederlander en deze koos ook voor de harde band. Nogmaals zagen we een pitstop bij Red Bull, maar deze was voor Perez. De Mexicaan viel wat terug en zakte naar P4. Ook Hamilton deed mee en maakte een stop in ronde 44. De Mercedes-coureur kon echter niets meer doen dan aansluiten achter de Limburger. Bottas volgde het duo op de derde positie. Via de boordradio lieten de Mercedes-coureurs weten niet blij te zijn met hun banden.

Het gemopper leek ongegrond toen in ronde 48 Verstappen de hete adem van Hamilton in zijn nek voelde. De Brit trachtte een aanval uit te voeren en leek aan het langste eind te trekken. De Nederlander hield voet bij stuk en liet de Brit er niet langs. Na de sensatie vooraan in het veld moest Lance Stroll zijn auto uitzetten in de garage van Aston Martin en de Canadees was de eerste uitvaller. De wedstrijd ging ronde 55 in en de spanning was om te snijden in de strijd om de leiding van de race. Verstappen reed nog altijd op P1 met een voorsprong van 0.980 seconden op Hamilton, gevolgd door Bottas die daar 10 seconden achter reed.

Het publiek zag onder luid gejuich hoe Hamilton voorbij ging aan Verstappen in ronde 59 van de race. De Limburger had nu een achterstand van 1,5 seconden met nog iets meer dan 11 ronden te gaan. In de 70e ronde maakte Perez een bandenwissel in een poging de snelste ronde te rijden en een punt af te snoepen van Lewis Hamilton. Max Verstappen kon niets meer doen dan genoegen nemen met de tweede plek voor Bottas. Perez reed inderdaad de snelste ronde en pakte zo een extra punt in een tijd van 1:11.010.

Uitslag Grand Prix van Brazilië:

1	Lewis Hamilton  	GBR	Mercedes	71 Laps
2 Max Verstappen NED Red Bull Racing + 10.496s
3 Valtteri Bottas FIN Mercedes + 13.576s
4 Sergio Perez MEX Red Bull Racing + 39.940s
5 Charles Leclerc MON Ferrari + 49.517s
6 Carlos Sainz ESP Ferrari + 51.820s
7 Pierre Gasly FRA AlphaTauri + 1 Lap
8 Esteban Ocon FRA Alpine F1 Team + 1 Lap
9 Fernando Alonso ESP Alpine F1 Team + 1 Lap
10 Lando Norris GBR McLaren F1 Team + 1 Lap
11 Sebastian Vettel GER Aston Martin + 1 Lap
12 Kimi Raikkonen FIN Alfa Romeo + 1 Lap
13 George Russell GBR Williams Racing + 1 Lap
14 Antonio Giovinazzi ITA Alfa Romeo + 1 Lap
15 Yuki Tsunoda JPN AlphaTauri + 1 Lap
16 Nicholas Latifi CAN Williams Racing + 1 Lap
17 Nikita Mazepin RUS Haas F1 Team + 2 Laps
18 Mick Schumacher GER Haas F1 Team + 2 Laps
DNF Daniel Ricciardo AUS McLaren F1 Team DNF
DNF Lance Stroll CAN Aston Martin DNF



 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS