Formule 1

Max Verstappen over slotfase GP Abu Dhabi: "Nog één ronde en ik had de race niet kunnen finishen"

Uitgegeven door Frank Korsel • 9 februari 2022 11:20

Alles in de laatste race van het seizoen kwam voor Max Verstappen precies uit, zo ook het aantal rondes dat de Nederlander moest rijden. De Red Bull-coureur laat weten dat hij in de slotfase zo veel last had van kramp dat hij bijna zijn auto langs de kant moest zetten. Volgens hem had de wedstrijd in Abu Dhabi absoluut geen ronde langer moeten duren.

Max Verstappen F1 Red Bull Racing

Verstappen ervaarde een geweldige herstart bij de race in Abu Dhabi. In de laatste ronde wist hij Lewis Hamilton te verschalken en zodoende de wereldtitel op te strijken op spectaculaire wijze. Het had niet veel gescheeld of Hamilton had er met zijn achtste wereldtitel vandoor gegaan, de Nederlander had namelijk ongelooflijk veel last van kramp en moest bijna de strijd staken.

Met nog één ronde te gaan moest en zou Max Verstappen de eerste positie terugveroveren. "Wat er toen in mijn hoofd omging? Ik had zoiets van: 'Ik moet Hamilton inhalen. Er is hier maar één optie. Ik ga niet als tweede eindigen'", zo vertelt de Nederlandse wereldkampioen in een interview met The Guardian.

"Ik heb geprobeerd er echt bij te zitten met de herstart. Het ging allemaal goed, totdat ik over de streep kwam en de kramp in mijn been begon te voelen. Het is één van de meest pijnlijke dingen die kunnen gebeuren, omdat je lange tijd vol gas gaat. Je voelt de spier aanspannen en als een soort tennisbal worden. Natuurlijk helpt de adrenaline, want als het zou gebeuren als je gewoon rondloopt, dan kun je niet meer bewegen, dat gaat gewoonweg niet. Maar ik had geen optie; ik moest wel."

Na de inhaalactie aan het einde van sector één moest Verstappen Hamilton nog proberen van zich af te houden op de rechte stukken van het Yas Marina- circuit. Door de kramp kon Verstappen geen spectaculaire acties meer uithalen. "Je hebt dan twee hele lange rechte stukken en op die tweede kwam Lewis weer dichter bij, voelde ik mijn voet trillen. Ik kon het niet beheersen, omdat de spier een spasme had", aldus de eerste Nederlandse wereldkampioen in de Formule 1.

"Het was helemaal klaar. Nog één ronde en ik had de race niet kunnen finishen. In de laatste ronde waren de stressniveaus zo hoog dat je lichaam daar waarschijnlijk op reageert. Maar je kunt niet opgeven."

Woensdagmiddag presenteert Red Bull Racing de nieuwe RB18. Dat is LIVE zien op de Youtube-pagina van RaceXpress.nl te zien!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS