Formule 1

Mclaren-baas waarschuwt voor 'coalitiekampioenschap' na snelle ronde Ricciardo

Andrea Stella, teambaas van McLaren, heeft gereageerd op het incident waarbij Daniel Ricciardo de snelste ronde en bijbehorend punt van Lando Norris afpakte tijdens de Grand Prix van Singapore. Stella benadrukte dat de Formule 1 geen 'coalitiekampioenschap' mag worden.



Ricciardo, rijdend voor VCARB (het juniorteam van Red Bull), zette in de slotfase van de race de snelste ronde neer. Hierdoor verloor Norris een punt in zijn titelstrijd met Max Verstappen. Stella zei hierover: "Dit is een grote zaak. Zodra je sportiviteit erbij haalt, moet je dit met verantwoordelijkheid benaderen."

De McLaren-baas wilde niet direct beschuldigingen uiten, maar stelde wel: "We moeten ervoor zorgen dat teams zich op elk moment volledig autonoom gedragen. Dit is een constructeurs- en coureurskampioenschap. Het is geen coalitiekampioenschap. Dit moet zeker worden aangepakt."

Stella benadrukte dat hij geen concrete aanwijzingen heeft dat VCARB de snelste ronde reed om Red Bull te ondersteunen, maar noemde de situatie wel 'merkwaardig'. Hij voegde toe: "Ik was een beetje verrast dat de hoogste prioriteit van Racing Bulls [VCARB] in Singapore was om de snelste ronde van de race te scoren."

Norris blijft vastberaden in zijn strijd om het wereldkampioenschap. Stella: "We moeten gewoon harder werken om ervoor te zorgen dat dit kampioenschap niet op één punt aankomt."

"Ik heb zoveel sympathie, steun en vriendschap voor Daniel dat ik gewoon blij ben dat hij deze snelste ronde aan zijn staat van dienst heeft toegevoegd", aldus Stella.