DTM

Met pijn in zijn hart! "Naast de Formule 1 is de DTM het hoogste niveau! Wij hadden geen pay-drivers"

Uitgegeven door Wim Boekel • 29 april 2020 09:14 • Print artikel

René Rast, de regerend kampioen in de DTM, noemt het vertrek van Audi uit de DTM een ‘worst case scenario’. Het doet de Duitser denken aan het vertrek van de fabrikant uit het FIA World Endurance Championship. Het Duitse automerk heeft aangekondigd dat zij na 20 jaar trouwe aanwezigheid in het toerwagenkampioenschap beëindigt en zich gaat richten op de Formula E en op het racen door klantenteams. De coronapandemie is één van de sleutelredenen om haar vertrek aan te kondigen. Het vertrek kwam net zo onverwacht, als indertijd het vertrek van Audi uit het FIA WEC met haar LMP1’s. Door dit besluit zitten zes DTM-fabriekscoureurs, waaronder René Rast, Robin Frijns en drie WRT-privécoureurs, vanaf volgend jaar zonder stoeltje. De verwachting is dat de coureurs vanaf volgend jaar ergens anders in het programma van Audi actief gaan zijn. Daarnaast lijkt de DTM-klasse door het Audi-besluit ten dode te zijn opgeschreven.

Rene Rast DTM Audi

Rast werd kort voor het besluit door de autofabrikant ingelicht. “Op een dag als deze is dit het slechtste scenario voor een actieve coureur”, aldus Rast na de aankondiging op zijn Twitch-account. “Maar ik ga door in de autosport. Ik geloof er heilig in. In welke vorm dat zal zijn, moeten we gaan zien. Het was voor ons geen verrassing. Natuurlijk zijn er veel discussies en geruchten geweest en met de momenteel heersende coronacrisis was het te voorzien dat zoiets kon gebeuren. Maar zelfs als je het al wist, is het toch lastig nu het werkelijk gebeurd is. Ik herinner mij nog dat ik in 2016 op mijn verjaardag in de ochtend het belletje kreeg, dat het LMP1-project werd beëindigd.”

René Rast

De Duitser reed maar drie jaar voor Audi in de DTM, maar hij reed er al eerder in het voorprogramma in de Formule BMW. “Natuurlijk, het terugtrekken heeft een grote impact op mij, omdat de DTM altijd een deel van mijn leven is geweest”, vervolgt de Audi-coureur. Ik besteedde vele jaren in de DTM, ik reed niet alleen DTM, maar verbleef ook veel in de paddock. Dat was zeventien jaar terug, toen ik voor het eerst onderdeel van de DTM was. Vanaf dat moment droomde ik altijd dat ik op een bepaald zou racen in de DTM. Ik had graag zelfs meer kampioenschapstitels willen winnen. Ik vind persoonlijk dat de DTM altijd en absolute topserie is geweest. Naast de Formule 1 is de DTM het hoogste niveau als het gaat om de kwaliteit van de rijders. We hadden geen ‘paydrivers’, iedereen was van topniveau, iedereen was in staat om de grote namen uit de Formule 1 bij te houden. Ik ben nog steeds een enorme DTM-fan, maar het is vandaag een lastige dag voor mij!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS