Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 3

Niels Koolen krijgt nieuwe kans in F3-test in Jerez bij AIX

Niels Koolen staat op de rol om deze week deel te nemen aan de Formule 3-test op het circuit van Jerez. Het AIX-team heeft hem op de deelnemerslijst gezet voor de tweedaagse test op 8 en 9 oktober. Dat is best opmerkelijk, aangezien Koolen onlangs nog uitkwam in de Formule 2 door hetzelfde team.



Koolen nam in Monza en Azerbeidzjan deel aan de races in het Formule 2-kampioenschap, maar dat bleek nog een stap te hoog gegrepen. Vooral in Azerbeidzjan omdat de 21-jarige coureur meermaals handenvol seconden moest toegeven op de concurrentie. In vrije training was hij tien seconden langzamer, in de kwalificatie zeven seconden en in de sprintrace eindigde hij als 20e. Gedurende de hoofdrace viel Koolen voortijdig uit wegens schade aan zijn auto.

Deze prestaties waren voor AIX reden genoeg om de Gelderlander niet te laten deelnemen aan de laatste twee wedstrijden van dit seizoen in respectievelijk Qatar en Abu Dhabi. Des te opmerkelijker dat hij nu weer een kans krijgt, nota bene bij hetzelfde team. Zo kan hij in ieder geval meer kilometers maken in een F3-bolide.

Koolen is overigens niet de enige Nederlander op de deelnemerslijst van de aanstaande F3-test. Ook Laurens van Hoepen doet mee, hij zal aantreden namens het team van ART. De negentienjarige coureur eindige in 2024 als dertiende in de Formule 3 en zal volgend jaar andermaal deelnemen in deze klasse met ART Grand Prix.