Formule 1

Nyck de Vries is verwikkeld in een rechtszaak, maar zou zich eigenlijk moeten focussen op zijn eerste volledige jaar in de F1

Uitgegeven door Wim Boekel • 19 januari 2023 00:02

Nyck de Vries zou nu eigenlijk de focus moeten hebben op het naderende F1-seizoen van 2023 en moeten kunnen genieten van de voorbereidingen op zijn eerste volledige seizoen met een stoeltje bij AlphaTauri in de Formule 1. Maar De Vries is nu verwikkeld in een juridische gevecht en is voor de rechter gedaagd door een van zijn financiers: vastgoedmiljonair Jeroen Schothorst zo laat het FD weten. De Nederlandse F1-coureur, die een stoeltje heeft bemachtigt voor een heel seizoen 2023 in de koningsklasse van de autosport, leende in het verleden geld van Schothorst. Dit zou de coureur uit Friesland gedaan hebben om in 2018 zijn Formule 2-stoeltje veilig te stellen. Inmiddels debuteert de 27-jarige Nederlander dit jaar voor AlphaTauri in de Formule 1. Zo heeft ons land naast Max Verstappen met Nyck de Vries twee rijders in de F1.

Nyck de Vries F1


Schothorst leende in 2018 250.000 euro aan De Vries, wat hij nodig had om een stoeltje in de Formule 2 bij Prema Power te bemachtigen. De coureur uit Friesland zou het bedrag aflossen en een rente van drie procent per jaar betalen. Daarnaast zou de miljonair 50 procent van zijn inkomsten eisen die De Vries zou verkrijgen uit toekomstige Formule 1-activiteiten. Als de Nederlander eind 2022 nog geen stoeltje zou hebben, zou het bedrag door Schothorst kwijtgescholden worden, zo meldt de Telegraaf. Over het laatste heeft het tweetal nu een geschil. De vraag is wat er onder ‘een zitje’ verstaan wordt.

De talentvolle coureur, die via de kartsport furore maakte, was de afgelopen jaren in dienst bij Mercedes, waarmee hij onder andere kampioen werd in de Formule 2 en in de FIA Formula E. De Vries was daarbij ook reserve- en testcoureur van het Formule 1-team. Volgens de coureur valt een rol van een reservecoureur niet onder een zitje in de koningsklasse. En omdat De Vries in 2022 nog geen Formule 1-contract had, was hij in de veronderstelling dat de lening hem zou worden kwijtgescholden, zoals in de overeenkomst was vastgelegd. Schothorst is van mening dat een rol als test- en reservecoureur wel degelijk onder de definitie ‘zitje’ valt.

De Vries ontkent de beschuldigingen van Schothorst volgens het FD. Hij zegt alle benodigde informatie over zijn inkomsten te hebben verstrekt. De advocaat van de coureur, Jeroen Bedaux bevestigt tegen het FD dat de coureur een voorstel heeft gedaan om de 250.000 terug te betalen, bovenop de rente van 190.000 die hij al betaald heeft. Er zou eerder iets anders spelen. ‘Uit alles blijkt dat Investrand niet kan verkroppen dat De Vries in seizoen 2023 race-coureur in de Formule 1 is geworden, en niet in het laatste jaar van de overeenkomst’, stelde zijn advocaat Jeroen Bedaux dinsdag tijdens de rechtszaak. Volgens Bedaux speelt ook nog eens mee dat De Vries vriendelijk heeft bedankt voor het aanbod van Schothorst om diens Formule 1-manager te worden.

De rechter doet op 3 februari uitspraak. Wordt vervolgt!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS