Formule 1

Onthoud deze naam! Mercedes junior wordt klaargestoomd voor de F1: Andrea Kimi Antonelli...

Uitgegeven door Deni Volkers • 17 oktober 2022 07:03

Nürburg - De ADAC Formule 4 heeft zijn kampioen: Andrea Kimi Antonelli (16/Prema Racing) is met nog enkele races te gaan gekroond tot kampioen van het seizoen 2022, na de overwinning in race 17 op de Nürburgring. "Absoluut ongelooflijk! Het voelt geweldig om ADAC Formule 4-kampioen te zijn. Toen ik over de finish kwam, schreeuwde ik uitgelaten over de teamradio. Dat was een emotioneel moment. Ik ga nu genieten van het succes en alles in me opnemen," zei de Italiaan. Tegelijkertijd vierde de Mercedes Junior ook het winnen van het teamkampioenschap met Prema Racing. Achter de negenvoudig racewinnaar eindigden Taylor Barnard (18/GBR/PHM Racing) en McLaren Junior Ugo Ugochukwu (15/USA/Prema Racing) het seizoen op de tweede en derde plaats.

ADAC Formule 4

De toeschouwers van het ADAC Racing Weekend in de Eifel werden zaterdagochtend getrakteerd op een vermakelijke openingsrace. Onder een bewolkte hemel en met temperaturen rond de 12 graden Celsius kwamen de coureurs met natte banden op hun 180 pk sterke Formule 4-auto's aan de start. Pole-sitter Camara verdedigde zijn voorsprong op Antonelli op de natte baan. Een safetycarfase neutraliseerde het veld echter in de achtste ronde. Twee ronden later bleef Camara het tempo bepalen en behield de leiding bij de herstart. Antonelli zette vervolgens in de volgende ronde van het 5,137 kilometer lange Grand Prix-circuit de beslissende manoeuvre in: de Mercedes-junior vocht enkele bochten lang met de jongere van de Ferrari Driver Academy, voordat hij uiteindelijk de leiding nam. Daarmee zette de leider in het kampioenschap een nieuwe stap op weg naar de titel en kwam hij voor Camara over de finish. De Australiër James Wharton (16/Prema Racing) completeerde het podium. De vierde plaats voor Barnard was voldoende om de titelrace in leven te houden. Ugochukwu werd vijfde.

Camara begon de tweede race van de middag opnieuw vooraan. Andrea Kimi Antonelli maakte echter een bliksemsnelle start in de regenachtige omstandigheden en leidde tegen de tijd dat hij bocht 1 bereikte. Antonelli kon het beste omgaan met de moeilijke omstandigheden op het iconische circuit in de Eifel en breidde zijn voorsprong uit in de bewogen beginfase van de race. Zelfs een safetycarfase tegen het einde van de race kon de nieuwe kampioen er niet van weerhouden zijn tweede overwinning op rij op de Nürburgring te behalen. "De grip op de natte baan was niet bijzonder goed, maar toch kon ik een uitstekende start maken. Naarmate de race vorderde, hoefde ik geen grote risico's te nemen en wist ik dat ik op koers lag voor de titel. Ondanks dat hield ik mijn concentratie tot aan de finish vast en nam ik de geblokte vlag in ontvangst als kampioen", aldus Antonelli, die de race vanuit zijn perspectief beschreef. Met 303 punten op zijn naam heeft hij nu een onaantastbare leiding in het rijderskampioenschap.

Achter hem ontwikkelde zich een spannende strijd om de podiumplaatsen. Barnard klom naar de tweede plaats en eindigde als tweede. "Ik voelde een contact met de auto in de eerste bocht, wat lichte schade veroorzaakte. Dat was niet ideaal voor mijn race," zei Barnard, die ook als tweede eindigde achter Antonelli in het kampioenschap. Ugochukwu eindigde als derde en behaalde daarmee zijn beste resultaat tot nu toe in pas zijn vijfde race in de hogesnelheidsschool van de ADAC. Dit was ook voldoende om hem de eerste plaats in het rookie-klassement te bezorgen. "De natte baanomstandigheden maakten de race behoorlijk zenuwslopend. Ik heb echter geen fouten gemaakt en ben blij met mijn eerste trofee in de ADAC Formule 4", aldus Ugochukwu. De Fin Rasmus Joutsimies (Jenzer Motorsport) werd vierde en scoorde waardevolle punten voor de Rookie-competitie. Met het oog op de laatste race op zondagmiddag heeft de 19-jarige Camara zeven punten voorsprong. Ferrari Driver Academy-jongeling Wharton completeerde de top vijf in de voorlaatste race van het seizoen.

Er waren ook grote feestelijkheden bij Prema Racing, dat het teamkampioenschap won. Een indrukwekkend palmares: in totaal boekte Prema Racing 12 overwinningen met vier verschillende coureurs, en haalde het negen keer de pole position. "Als collectief hebben we het heel goed gedaan. Voor ons als team is deze titel heel belangrijk, want het brengt ons nog dichter bij elkaar", aldus Grazia Troncon, teammanager bij Prema Racing.