Formule 1

Oscar Piastri wil vooruitkijken na contractsoap in de F1: "Ik was vrij om te kiezen en koos voor McLaren"

Uitgegeven door Bart • 6 september 2022 14:25

Oscar Piastri heeft voor het eerst gereageerd op zijn overstap naar McLaren. In een groot interview op de website van de Formule 1 gaat de 21-jarige Australiėr in op alle ontwikkelingen en geruchten tijdens deze zomer. Uiteindelijk heeft de Formule 2 en Formule 3 kampioen gekozen voor de stap naar McLaren. Piastri is vooral blij dat het nieuws nu naar buiten is gebracht en dat hij vooruit kan kijken.

Oscar Piastri


Het team van Alpine dacht Piastri vastgelegd te hebben, maar de optie in het contract was nog niet gelicht. Alpine rekende op de loyaliteit van de coureur, aangezien het veel in hem geļnvesteerd had. Piastri wilde echter geen rol op het tweede plan spelen achter Esteban Ocon en Fernando Alonso. Maar net als de hele F1-wereld werd ook Piastri verrast door de move van Alonso naar Aston Martin. Op dat moment had hij echter al zijn woord aan McLaren gegeven.

"Ik ben blij dat het hoge woord eruit is en dat ik komend jaar coureur van McLaren ben", vertelt Piastri op de website van de Formule 1. "Ik wil nu alleen maar vooruitkijken. Natuurlijk ben ik nog steeds reservecoureur van Alpine en we gaan nog bekijken hoe we dat gaan afsluiten."

Piastri is Alpine dankbaar voor de samenwerking van de afgelopen jaren. Na het winnen van de Formule Renault Eurocup sloot hij in 2020 aan bij de Alpine Academy. Dat jaar won hij de Formule 3 en een jaar later de Formule 2. Alpine liet hem ook kennismaken met het rijden in een Formule 1-auto. "Ik heb veel respect voor iedereen in Enstone. We hebben dit jaar een goed testprogramma afgewerkt nu ik dit jaar geen stoeltje had. Ik wil iedereen van Alpine bedanken, maar McLaren is weer een ander team, met een andere auto en de 2022-auto's zijn sowieso hele andere auto's. Van mijn tijd in Enstone neem ik geweldige herinneringen mee en vanaf nu wil ik me op de toekomst richten."

Piastri gaat toch nog even in op de contractsoap die uiteindelijk beslecht werd via de Contract Recognition Board. "Ze hebben beoordeeld dat ik geen contract voor 2023 bij Alpine had. Ik was vrij om te kiezen en heb voor McLaren gekozen. McLaren voelde als een geweldige kans. Ze waren heel duidelijk en wilden me heel graag hebben. Om eerlijk te zijn was er geen duidelijkheid over mijn toekomst bij Alpine. Ze hebben openlijk aangegeven langer door te willen met Fernando. Ik respecteer dat, maar ik wilde een stoeltje voor 2023 en kon niet blijven wachten op duidelijkheid van Alpine."



Na het vertrek van Alonso naar Aston Martin maakte Alpine bekend dat Piastri de tweede coureur zou worden. De Australiėr reageerde met de inmiddels beruchte Tweet dat Alpine het nieuws zonder zijn medeweten naar buiten had gebracht en dat hij geen contract bij Alpine had getekend. "Ik heb mijn beslissing veel eerder genomen dan het nieuws dat Alonso zou vertrekken. Mijn team en ik hadden Alpine al laten weten dat we niet verder zouden gaan. Het was heel teleurstellend dat Alpine toch met dat nieuws naar buiten kwam. Ze hebben me de kans ontnomen om netjes van iedereen in Enstone afscheid te kunnen nemen."

Op de vrijdag in Zandvoort maakte McLaren zijn komst officieel bekend. "Zak Brown en Andreas Seidl wilden me heel graag hebben en daar waren ze heel duidelijk in. McLaren heeft een competitieve auto, maar het zit heel dicht bij elkaar tussen Alpine en McLaren. Het is een competitief team met een rijke historie. McLaren heeft geweldige plannen voor de toekomst en ik kijk ernaar uit om samen met Lando in een team te rijden. Dat wordt een hele uitdaging, maar ik voel dat McLaren het juiste team voor mij is om mijn tijd in de Formule 1 te beginnen. Ik kan niet wachten om te beginnen."


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS