Formule 1

Oud F1-wereldkampioen over Lance Stroll: "Schandelijke capriolen, domme pech, ik weet dat het moeilijk is..."

Uitgegeven door Peter Vader • 21 oktober 2023 21:02

Aston Martin maakt dit jaar een uitstekende comeback vooraan de grid door, onder aanvoering van tweevoudig F1-wereldkampioen Fernando Alonso. Zijn teamgenoot Lance Stroll heeft echter wat moeite om zich dit jaar in de kijker te rijden, wat de nodige reacties ontlokt. F1-Jenson Button hekelde Lance Stroll na de schandelijke capriolen van de coureur, na opnieuw een slechte prestatie in de cockpit van zijn Aston Martin, live uitgezonden op tv, waarbij de wereldkampioen van 2009 een duidelijke boodschap uitzond dat de Formule 1 een sport voor volwassenen is. Stroll's eerste seizoen als teamgenoot van veteraan Fernando Alonso heeft de 24-jarige Canadees in alle opzichten laten zien op welk niveau hij zich beweegt. Hij heeft ernstig tekortgeschoten, waarbij statistieken aantonen dat de 42-jarige Spanjaard na 17 ronden 183 van de 230 punten van het team heeft gescoord. Stroll heeft 47 punten.

Aston_Martin_Lance_Stroll
Lance Stroll


Veel pech
Apologeten van Stroll junior, zijn vader Lawrence Stroll en Aston Martin F1-teambaas Mike Krack, wijten het aan geluk of beter gezegd het gebrek daaraan voor Lance dit seizoen. Toegegeven, hij had een ernstige valpartij waardoor zijn kansen op een goede klassering vlak voor de openingsronde als sneeuw voor de zon wegsmolten. En inderdaad heeft hij onderweg dit seizoen een aantal vreemde mislukkingen gekend, maar het is zijn driftbui in Qatar die Stroll geen enkel respect heeft opgeleverd. Onder die criticasters bevindt zich Jenson Button die tegen Sky F1 zei: “Een deel ervan is absoluut pech en dit is weer een ongelukkige situatie waarin hij zich bevindt. Er zijn drie dingen: ten eerste zijn de prestaties misschien niet helemaal goed. Twee: pech. Maar voor mij is de grootste, nummer drie, de capriolen buiten de baan, waar ik een beetje een probleem mee heb. Ik weet dat het moeilijk is, er staat zoveel druk op je!”

Slachtoffer van toetsenbordridders
“Als coureur raak je in bepaalde situaties gestrest”, benadrukt Button. “Maar dat moet je onder controle houden, je moet meer respect hebben binnen een team, de mensen met wie je werkt. Ik denk dat hij dat een beetje verloor in de laatste race. Hopelijk beseft hij dat en heeft hij het rechtgezet”, waagde Button het erop.

Lance Stroll is het slachtoffer geworden van het gebruikelijke misbruik op sociale media dat heerst wanneer toetsenbordridders beginnen te trollen, wat Krack ertoe aanzette [naar een doof publiek?] om meer respect te tonen, aangezien het incident leek op een voetballer die in woede een bidon gooit.

Meer respect
Maar nee, Button ziet dat anders: “Mike Krack zei ook dat coureurs meer respect nodig hebben. Ik begrijp in zekere zin de stress die ze ondervinden en de camera's staan altijd op een coureur gericht, maar ik denk dat er meer respect nodig is voor de andere mensen met wie je in het team werkt. Hopelijk heeft hij dat beseft. Ik weet dat het moeilijk is, er staat zoveel druk op je. Soms kun je vergeven worden voor de manier waarop je handelt, maar andere keren is het niet goed. Dit is een sport voor volwassenen en we kunnen ons niet op die manier gedragen. Maar ik ben er zeker van dat hij dat begrijpt en dat hij het nu ziet en dat we verder kunnen gaan”, aldus Button. Blijft over de grote vraag: is Lance Stroll geschikt voor de F1?

Aston_Martin_Lance_Stroll onderweg Circuit Americas Austin Texas



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS