Formule 1

Oud Ferrari F1-ingenieur over de gevaren voor Carlos Sainz Jr: "Bij Ferrari gaat het altijd om Ferrari en ze zijn meedogenloos"

Uitgegeven door Peter Vader • 1 juni 2020 16:00 • Print artikel

Carlos Sainz Jr moet een "echt dikke huid" hebben om het Ferrari Formule 1-team aan te kunnen, volgens de oude Ferrari-ingenieur Rob Smedley. Smedley werkte tussen 2004 en 2013 bij Ferrari en was vooral bekend om zijn lange periode als ingenieur van Felipe Massa. Tegenwoordig is hij directeur van de F1-datasystemen. In de laatste aflevering van de officiële F1 Nation-podcast van het kampioenschap werd Smedley gevraagd welk advies hij voor Sainz had over het leven bij Ferrari vanaf 2021. De huidige McLaren-coureur Sainz vervangt volgend jaar bij Ferrari de viervoudig wereldkampioen F1 Sebastian Vettel als teamgenoot van Charles Leclerc.

Ferrari F1 the prancing horse

Dikke huid
“Snel een dikke huid laten groeien. Een ècht dikke huid. Je zult het nodig hebben!”, zei Smedley. “Voor velen van ons die daar lang hebben gewerkt, wordt Ferrari een deel van jou. En er zijn geweldige, echt verbazingwekkende dingen bij Ferrari gaande, maar ook een paar echt vreselijke dingen. En je ziet vrij vaak - vooral als je in hogere posities komt - beide kanten van die medaille. Je ervaart het deel waarvan je denkt “waarom zou ik deze plek ooit willen verlaten?” En dan zijn er ineens andere momenten waarop het moeilijker en een beetje frustrerender wordt en je een beetje moet opstaan en de uitdaging moet aangaan. Dat is het beste wat je kunt doen, en doe het vooral dagelijks."

De druk verdwijnt nooit
Smedley benadrukte dat het veelgehoorde stereotype van teamleden van Ferrari is dat ze de druk voelen, die vanuit heel Italië wordt opgelegd. Smedley bevestigt dat dit absoluut waar is. "Als ik iets heb geleerd van mijn tijd in de Formule 1, is het dat er bij Ferrari geen op één na beste is", zei hij. “Het op één na beste is nooit goed genoeg. Het is een cultuur die nu ook in Mercedes is opgebouwd. Maar zeker bij Ferrari heb je die extra druk van de media en de fans. Het is een nationale instelling, het is een religie en daarom verdwijnt die druk nooit. Nooit!”

Ferrari F1 team mechanics

Ze weten wie je bent
"Zelfs als je het kantoor verlaat en je gaat misschien naar een restaurant of een klein café of wat dan ook, hoef je niet eens in de buurt van Maranello te zijn, mensen weten wie je bent en mensen zullen je hun duidelijke mening geven over wat ze denken over Ferrari en wat ze van je denken, want dat is precies wat ze doen. Maar tegelijkertijd is het een absoluut ongelooflijke plek om te werken - de passie en daar deel van uitmaken, vooral voor de jongens van het raceteam."

Het gaat alleen om Ferrari
Hij onderstreepte ook dat te midden van die druk het gevoel van overheersing van een leidende rol bij Ferrari een voorrecht was om een grote impact te hebben op zo'n gerespecteerd team. “Voor mensen als Stefano [Domenicali], Jean [Todt] en Ross [Brawn], al die oudere mensen, om die hoeveelheid verantwoordelijkheid in jouw handen te houden, hoe lang het ook is, wanneer je beslissingen neemt die heel Ferrari beïnvloedt, als je die verantwoordelijkheid hebt en je voelt het gewicht van die druk, dan is dat iets heel speciaals en het is iets dat je moet respecteren”, voegde Smedley toe. "En het mooie van Ferrari is dat het altijd om Ferrari gaat, het gaat nooit om individuen. En ze zijn meedogenloos en meedogenloos in hun streven om te winnen. "

"Hij zal het geweldig vinden"
Terwijl hij de mogelijke gevaren van het bij Ferrari zijn duidelijk maakte, zei hij dat het een enorm lonende ervaring was "mits je het kunt weerstaan en je de tand des tijds kunt doorstaan". Smedley vermoedt dat Carlos Sainz dat kan. "Ik ken Carlos niet zo goed, maar hij lijkt me een man die heel goed in die omgeving kan gedijen", concludeerde Smedley. "Hij zal het geweldig vinden!"

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS