Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Podium en Top 10 voor coureurs GP Elite, super inhaalrace Loek Hartog, Jaap van Lagen in de echte racewereld sneller

Uitgegeven door Peter Vader • 26 april 2020 08:51 • Print artikel

Met twee tweede plaatsen in de beide races van de Porsche Mobil 1 Supercup Virtual Edition op het digitale circuit van Spa-Francorchamps handhaafde de Nederlandse coureur Larry ten Voorde zijn 100-procent podiumscore in de virtuele wedstrijdserie. Met nog één evenement te gaan heeft de rijder van het Nederlandse team GP Elite prima vooruitzichten: met een achterstand van slechts twee punten staat hij op de tweede plaats in de tussenstand van het kampioenschap. Jesse van Kuijk presteerde eveneens goed als tiende in de eerste en zevende in de tweede race. Max van Splunteren werd in de eerste race zevende, maar raakte in de tweede wedstrijd betrokken bij een aanrijding. Voor Jaap van Lagen was de 16e plaats in de eerste wedstrijd zijn beste dagresultaat. Gastrijder Loek Hartog werd geraakt in race 1 en in race 2, waar hij achteraan moest beginnen, reed hij een sterke inhaalrace en eindigde als vierde.

porschemobil1supercupvirtualeditionspa-francorchamps-2

Pole-position
In de kwalificatie voor de eerste race behaalde Larry ten Voorde de pole-position, met zijn directe opponent Ayhancan Güven als derde op de grid direct achter zich. Jesse van Kuijk eindigde de kwalificatie als zevende, Max van Splunteren greep als elfde net naast een plaats op de eerste vijf startrijen. Jaap van Lagen moest genoegen nemen met de 25e startplaats.

2_porschemobil1supercupvirtualeditionspa-francorchamps-9

Ten Voorde pakt puntenvoorsprong in Race 1
Bij de start nam Ten Voorde de leiding voor Güven en Dylan Pereira. Verderop in het veld zag Hartog alle kansen op een goede klassering in rook opgaan, nadat hij werd geraakt door Porsche-fabrieksrijder Nick Tandy en de strijd voortijdig moest staken. In de eerste ronde moest Ten Voorde al alle zeilen bijzetten om zich Güven van het lijf te houden. Gaandeweg de eerste drie ronden kwamen de twee opponenten een paar keer met elkaar in contact, maar in de vierde ronde ging het mis bij Bruxelles toen Güven de auto van Ten Voorde raakte. Daarop viel onze landgenoot terug naar de vijfde plaats. Güven zag zijn fout in en liet zich weer achter Ten Voorde terugvallen, waardoor Pereira de leiding in handen kreeg. Ten Voorde en Güven maakten snel weer terrein goed en reden in de zesde ronde alweer op de plaatsen twee en drie. Vervolgens streden ze opnieuw op het scherpst van de snede. Mede dankzij dat duel kon Pereira onbedreigd de overwinning naar huis rijden. Ten Voorde eindigde als tweede, gevolgd door Güven. Dat resultaat betekende dat onze landgenoot solo de leiding in de tussenstand van het kampioenschap nam, een positie die hij tot dusver ex-aequo met Güven in handen had. Ook Max van Splunteren en Jesse van Kuijk handhaafden zich met leuke gevechten keurig in de top tien. Dat resulteerde uiteindelijk in de zevende plaats voor Van Splunteren en de tiende plaats voor Van Kuijk. Jaap van Lagen ging eenmaal in de rondte en verloor daardoor terrein, hij eindigde als 16e. In de echte racewereld is Van Lagen veel competitiever, dat bewijst hij al vele jaren met topnoteringen en overwinningen in alle type race-auto's.

3_porschemobil1supercupvirtualeditionspa-francorchamps-3

Ten Voorde tweede in Race 2
De uitslag van de eerste race was opnieuw de basis voor de startopstelling van de tweede wedstrijd. Pereira nam bij de start de leiding voor Ten Voorde en Güven, maar Ten Voorde kreeg een zogeheten ‘slow down penalty’ voor het te ver overschrijden van de afgrenzing van de baan en viel daarop terug naar de zevende plaats. Güven pakte in de tweede ronde de leiding, terwijl Ten Voorde snel weer naar voren klom. Al vlot passeerde hij zijn GP Elite-teamgenoot Jesse van Kuijk voor de vierde plaats en een ronde later was Porsche-fabrieksrijder Laurens Vanthoor aan de beurt. Toen vervolgens Pereira in de rondte ging, reed Ten Voorde weer achter zijn eeuwige rivaal Güven, maar de voorsprong van de Turkse rijder bleek te groot, zodat Ten Voorde uiteindelijk wederom als tweede over de eindstreep kwam.

4_porschemobil1supercupvirtualeditionspa-francorchamps-8

Gastrijder Loek Hartog sluit sterk gereden inhaalrace als vierde af
De derde plaats in Race 2 was voor de Australiër Joey Mawson, die voor het eerst in de serie op het podium eindigde. GP Elite-rijder Jesse van Kuijk eindigde als zevende en reed daarmee opnieuw in de top tien. Max van Splunteren (eveneens GP Elite) raakte betrokken in de mêlee direct na de start en viel voortijdig uit. Ook Jaap van Lagen, uitkomend voor het Zwitserse Fach Auto Tech, haalde de eindstreep niet. Zaterdag kwam er ook nog een Nederlander aan de start van de Porsche Mobil 1 Supercup Virtual Edition. Loek Hartog startte als gastrijder namens de Porsche Carrera Cup Benelux. Nadat hij in de eerste race was geraakt, moest hij de tweede wedstrijd van achteraan beginnen. Met opvallende acties reed hij naar voren en sloot een sterk gereden race als vierde af. “Ik ben heel erg blij met dit resultaat in zo’n sterk veld met zulke grote namen,” verklaarde Hartog na afloop. “Ik ben meer dan tevreden en zou graag nog een keer terug willen komen!”

5_porschemobil1supercupvirtualeditionspa-francorchamps-10null

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS