Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Porsche geeft visitekaartje af in Qatar; Volledig LMH-podium en winst in de LMGT3 + UITSLAG

Uitgegeven door Wim Boekel • 2 maart 2024 19:45

De openingsrace van het FIA World Endurance Championship in Qatar is gewonnen door Porsche en daarmee heeft zij de eerste overwinning in de LMH-klasse te pakken. Na 1812 kilometer racen kwamen de coureurs Laurens Vanthoor, Kevin Estre en Andre Lotterer als eerste over de finish. Het drietal domineerde een groot deel van de wedstrijd van begin tot einde. Overigens bestond het hele podium uit Porsche 963. De beste Nederlander in het veld was Nyck de Vries met plek zes bij zijn debuut in de klasse. Robin Frijns eindigde in de BMW als twaalfde.

Porsche met achter het stuur Michael Christensen kon niet lang genieten van zijn pole position. Met een mooie actie bij de eerste bocht schoot Miguel Molina van de vierde naar de eerste plek. Ook Mike Conway deed het fantastisch bij de start. De Toyota-coureur ging van plek zeven naar plek drie. Waarmee het veld in eenn keer op zijn kop werd gezet. Hoewel Christensen direct weer druk zette op Molina, lukte het hem niet om de eerste plek te pakken. Het was een typisch voorbeeld van waar twee honden vechten om een been, gaat de derde er mee heen. Muller in de Peugeot pakte nam namelijk de positie over.

Muller verloor echter na 90 minuten de leiding in de race, omdat hij wijd ging. Laurens Vanthoor profiteerde en pakte de eerste positie. Norman Nato in de Jota Porsche ging rond hetzelfde moment naar plek drie, omdat Christensen vibratie in de banden had en daardoor eerder naar binnen moest. Door een probleem tijdens de pitstop van Nato, gaf echter de derde plek weer terug aan de fabriekscoureur van Porsche. Op dat moment lag Nyck de Vries met de Toyota op plek zes.

Ferrari kende geen gelukkige fase. Molina kreeg een drive-through, omdat hij de witte lijn overschreed bij het ingaan van de piststraat. Calado in de andere Ferrari 499P verloor zijn achtervleugel bij een aanrijding met een van de McLarens van United Autosports.

Lauren Vanthoor bouwde daarna een mooie leidende positie op richting de Peugeot. Op het zevende uur had de Belg maar liefst 37 seconden voorsprong op Muller. Naast het tweetal was het alleen Nato in de Jota Porsche die nog in dezelfde ronde rond reed. Nato volgde op 1 minuut 15 seconden van de Peugeot. Op plek vier lag op dat moment Robert Kubica in de klanten Ferrari 499P.

Door een probleem richting het einde van de race van de Peugeot 9X8, werd het een volledig podium voor Porsche. Op plek twee eindigde de Jota Porsche met Will Stevens, Callum Ilott en Nato, gevolgd door de tweede fabrieks Porsche 963. Matthew Campbell, Frederic Makowiekcki en Christensen complementeerde het podium. Best of the rest werd Cadillac met Earl Bamber, Alex Lynn en Sebastien Bourdais op plek vier, waarmee de beste plekken voor de LMDhs was. De beste LMH-auto was de Ferrari-klantenauto met Robert Kubica, Robert Schwartsman en Ye Yifei.

LMGT3
In de LMGT3 pakte Porsche-coureur Aliaksandr Malykhin de leiding in de wedstrijd, nadat hij Tom van Rompuy in de Corvette GT3.R voorbij stak. Voor van Rompuy was het echter geen gelukkige pitstop die daarna volgde. De coureur zakte naar achter in het veld. Daarentegen ging Ian James die later stopte naar de tweede plek. Thomas Florh, die eveneens dezelfde strategie hanteerde, profiteerde eveneens.

Rond het derde uur was de leiding in handen van Manthay met een 1-2. Joel Sturm reed op dat moment met 20 seconden voorsprong rond op zijn teamgenoot Morris Schuring. DStation Racing met de Aston Martin Vantage GT3 Evo lag op plek drie echter de Nederlander.

Na zeven uur racen had Sturm de leiding nog steeds in handen. De Manthay-coureur lag zo'n 10 seconden voor op Daniel Mancinelli in de Aston Martin. Valentino Rossi in de BMW was op dat moment doorgeschoven naar de derde plek. De voormalig MotoGP-coureur reed op dat moment wel twee minuten achter de leider in de wedstrijd.

Uiteindelijk ging de overwinning in de LMGT3 naar Malykhin, Sturm en Klausbachler, waarmee het Porsche feest compleet was in Qatar. Hier was het echter geen compleet podium voor het automerk. De drie coureurs werden geflankeerd door de coureurs van Heart of Racing Team en Dstation Racing met de Aston Martin. Rossi kon het podium in de slotfase met de BMW niet vasthouden en eindigde als vierde.

Voor Schuring liep de wedstrijd uiteindelijk niet zo mooi af als het begon. De tweede Porsche van Manthey op plek 15.