Autosport BE • Autosport BE Diversen

Porsche Carrera Cup Benelux in raamwerk DTM: Derdaele en Van Splunteren zegevieren in Zolder

Uitgegeven door Peter Vader • 21 mei 2019 08:08 • Print artikel

Volle tribunes en heel wat sfeer: Circuit Zolder was afgelopen weekend voor iedere rechtgeaarde autosportliefhebber 'the place to be'. In het kader van de prestigieuze DTM-meeting zorgden de zestien rijders van de Porsche Carrera Cup Benelux tijdens twee fel betwiste races voor veel spektakel.

PCCB Masseen in de eerste bocht Zolder DTM

Race 1: Derdaele van start tot finish, Grouwels wint Klasse B

Volle tribunes en een mooi lentezonnetje begroetten de deelnemers van de snelste monomerkencup van de Lage Landen op zaterdagnamiddag. Bij de start wist polesitter Dylan Derdaele (Belgium Racing) na een stevig, doch sportief duel Max van Splunteren (Team GP Elite) af te houden. Samen met Xavier Maassen (DVB Racing) wisten de leiders al snel een kloof te slaan, maar tot twee keer toe zorgde een neutralisatie van de wedstrijd ervoor dat hun voorsprong verloren ging. Toen de tweede safetycar met nog drie minuten te gaan de pitstraat inreed, had Derdaele aan een stevige eindsprint genoeg om een tweede seizoensoverwinning binnen te halen, voor van Splunteren en Maassen. Loek Hartog (Bas Koeten Racing) kwam als vierde over de streep, maar door vijf seconden straftijd voor een jump start werd de 16-jarige Nederlander uiteindelijk pas als achtste gerangschikt. Jurgen Van Hover (Speedlover) eindigde op de vierde plaats, Daan van Kuijk (Team GP Elite) vervolledigde de top-5.

In Klasse B leek Ziad Geris (Team GP Elite) goed op weg om de zege binnen te halen, maar toen hij tijdens een duel met A-rijder Lucas Groeneveld (Team GP Elite) even van de ideale lijn moest, maakten Roger Grouwels (RaceArt) en Nicolas Saelens (Belgium Racing) in de Bianchi-bocht van de gelegenheid gebruik om hun Klasse B-collega te passeren. Het trio bleef tot de laatste ronde bumper aan bumper over Circuit Zolder razen, maar de volgorde wijzigde niet meer. Bas Barenbrug (RaceArt) en Jeroen Kreeft (Squadra Aragosta by Snoexx) maakten de topvijf van Klasse B compleet, Yves Noël (Car Tuning Lease Motorsport) won ondanks een uitstapje in de grindbak de ‘Guest klasse’.

DTM Zolder PCCB podium

Race 2: revanche voor Van Splunteren, bevestiging voor Grouwels

Zondag leek even op een herhaling van het scenario van de dag ervoor. Een strijd met drie coureurs vechtend om de zege, nadat Dylan Derdaele (Belgium Racing) bij de start polesitter Max van Splunteren (Team GP Elite) en Loek Hartog (Bas Koeten Racing) te vlug af was. Halverwege de race zat de strijd met drie er echter op: na een contact tussen Derdaele en Hartog wist Van Splunteren een kloof te slaan.

Ondanks vijf seconden straftijd wegens een jump-start wist Van Splunteren zo zijn eerste zege van het seizoen te behalen, zeven tienden van een seconde voor Derdaele en bijna drie seconden voor Hartog. “Dit weekend hebben we goede zaak gedaan”, stelde de tevreden Nederlander achteraf. “Na in Spa wat belangrijke punten te hebben verloren, komen we dankzij deze zege en de tweede plaats van gisteren helemaal terug in de titelstrijd. Gisteren had ik ook wel willen winnen, maar ons wedstrijdritme zat niet goed. Uitgesteld is niet verloren, in Zandvoort wil ik voor mijn thuispubliek best twee keer winnen.”

Achter het winnende trio zorgde Xavier Maassen (DVB Racing) voor spektakel. Eerst ging de Nederlander twee keer in de fout in de eerste bocht, maar wist dan toch nog tot op de vierde plaats terug te keren, voor Jesse van Kuijk (Team GP Elite) en Jurgen van Hover (Speedlover).

PCCB DTM Zolder podium Klasse B

Net zoals Van Splunteren rekende Nicolas Saelens (Belgium Racing) op de zondagrace, om in Klasse B revanche te nemen op Roger Grouwels (RaceArt). De Belg liep in de aanvangsfase echter tegen een drive-through straf aan, wegens het rondtikken van Ziad Geris (Team GP Elite). Meer had Grouwels niet nodig om de wedstrijd rustig te controleren en opnieuw naar de zege te rijden, voor Geris en Saelens. Grouwels versterkt hiermee zijn leidersplaats in Klasse B.

“Dit was niet de mooiste race van mijn leven, maar ik wou het tactisch spelen. Ik dacht in de eerste plaats aan het kampioenschap, want de titel blijft mijn hoofddoel dit seizoen. Met twee overwinningen hebben we dit weekend een uitstekende zaak gedaan, waardoor we in alle rust richting Zandvoort kunnen trekken”, stelde Roger Grouwels.

Na twee heel geslaagde meetings krijgen de deelnemers van de Porsche Carrera Cup Benelux nu iets meer dan twee weken om de volgende manche voor te bereiden. Van 7 tot 9 juni nemen de 911 GT3 Cup’s het op Circuit Zandvoort in het kader van de Pinksterraces tegen elkaar op!

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS