Karting • WSK

Racetalent Dean Hoogendoorn pakt titel in WSK Euro Series met clean sweep! "Heel trots"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 november 2023 18:01

SARNO – Karttalent Dean Hoogendoorn heeft afgelopen weekeinde de WSK Euro Series gewonnen door de tweede ronde van de titelstrijd op uiterst dominante wijze te winnen. De elfjarige coureur uit Woubrugge deed dat in Sarno met een zogeheten clean sweep: hij won de kwalificatie, de heats, de prefinale én de finale in de OK Junior Nationaal-klasse.

Dean Hoogendoorn

“Ik vind het eigenlijk wel knap. Ik ben heel trots als ik een race win”, zei Dean triomfantelijk. “Dat ik ook de titel heb gewonnen, is heel bijzonder voor me. Ik ben nog heel jong. Soms, in andere WSK-wedstrijden, race ik tussen jongens van dertien en veertien jaar oud.”

Omdat Dean nog maar elf jaar is, komt de coureur van topteam AKM Motorsport momenteel uit in de OK Junior Nationaal-klasse in plaats van in de reguliere Ok Junior-categorie. Ondanks zijn jonge leeftijd is de snelle Zuid-Hollander bij elke race waar hij aan de start verschijnt één van de grootste kanshebbers.

Dat demonstreerde hij afgelopen weekeinde op onnavolgbare wijze. Niet alleen slaagde hij er dus in de kwalificatie en alle races te winnen, hij toonde zich in de derde heat ook nog eens de beste van de Junioren én Senioren Nationaal-rijders. Die laatste categorie reed tegelijkertijd met de Junioren Nationaal-klasse vanwege een beperkt aantal deelnemers.

Dean: “In de finale vochten twee van de grote jongens met elkaar in de laatste ronde. Ik zat erachter. In de exit van de bocht stuurde ik naar binnen en zat ik ineens voor die grote jongens. Daardoor werd ik overall eerste. Had ik gewonnen van jongens van vijftien, zestien en zeventien jaar.”

Het zei veel over zijn potentie. Dean zelf bleef er nuchter onder. Ook op de momenten dat hij in de kart zit. “Tijdens de races op zondag probeerde ik voor me te blijven kijken als anderen dichterbij kwamen. Ik bleef rustig en probeerde gewoon heel erg mijn best te doen.”

Het leverde hem dus een clean sweep op. “Ik weet dat het weinig voorkomt, dus daar ben ik wel heel blij mee. Ik vond het ook heel mooi dat ik de OK Senior Nationaal-rijders heb ingehaald in de derde heat. Ik moet mezelf weleens knijpen omdat het zo goed gaat.”

Dean Hoogendoorn

Dean doet dan ook alles voor zijn sport. Niet alleen heeft hij maar liefst dertig raceweekends per jaar, ook traint hij twee keer per week in de sportschool en let hij op zijn voeding om zo fit mogelijk aan de start te kunnen verschijnen.

Dat hij op zijn voeding let, is weleens lastig, bekende hij. “Maar als ik een rustdag heb, mag ik wel eten wat ik zelf wil. Anders eet ik veel groenten, spinazie en dat soort dingen. Ik moet fit zijn, want het gaat bij de Junioren een stuk harder dan bij de Mini’s.”

Dit seizoen reed hij tot ongeveer halverwege het seizoen in die klasse, daarna maakte hij de overstap naar de OK Junioren Nationaal-klasse. Hij pakte in beide categorieën al de nodige podiumplaatsen en overwinningen. Hij werd dus kampioen in de WSK Euro Series van de OK Junior Nationaal-klasse. Verder werd hij in dezelfde categorie tweede tijdens de World Cup en de WSK Super Master Series. Eerder werd hij bij de Mini’s Duits kampioen en derde in de WSK Open Series.

Al dat racen betekent dat hij niet alle lesdagen op school kan zijn. Daarom krijgt hij les op afstand. “In een raceweekend doe ik huiswerk op de computer”, legde Dean uit. “Mijn juf stuurt mijn planning voor school.” Volgend jaar gaat hij naar de middelbare school. Om zijn sport met school te kunnen combineren wil hij naar de LOOT-school voor topsporters in Alphen aan de Rijn.

Op het moment zit hij gewoon in de schoolbanken van zijn basisschool omdat hij twee weken in Nederland is. Daarna is hij terug in Italië, voor zijn laatste race van het seizoen, de WSK Final Cup. “Die wil ik winnen!”, klonk het ambitieus. “En dan ga ik volgend jaar naar de OK Junior-klasse. Ik kijk er nu al naar uit!”

Dean bedankt AKM Motorsport, Kimi en Marco Antonelli, iedereen die hem dit seizoen heeft aangemoedigd, zijn teambaas Thomas, zijn monteur Demis en zijn familie.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS