Formule 1

Reactie Red Bull op het overschrijden van het budgetplafond: "Met verbazing en teleurstelling kennisgenomen"

Red Bull Racing is schuldig bevonden aan het overtreden van het budgetplafond van 145 miljoen dollar, zoals deze voor 2022 is ingesteld. De FIA heeft de cijfers van het F1-team, waar Max Verstappen actief is, beoordeeld en vastgesteld dat er een kleine overschrijding van minder dan 5% is. Naar verluid zou het om een bedrag van rond de 1,5 miljoen euro gaan.



Het team uit Milton Keynes geeft zelf aan dat men het plafond niet heeft overschrijden en cijfers die in maart door het team zijn ingeleverd, waren lager dan het budgetplafond. In een statement op de sociale media zegt Red Bull Racing: "Wij hebben met verbazing en teleurstelling kennisgenomen van de 'Minor overtredingen van de financiële regelgeving' van de FIA. Onze 2021-inzending lag onder de limiet van het budgetplafond, dus moeten we voorzichtig de bevindingen van de FIA bestuderen, omdat naar ons geweten de relevante kosten onder het 2021 budgetplafond bleven. Ondanks de vermoedens en positionering van anderen, is daar natuurlijk een proces gaande onder de regelgeving met de FIA, die we respectvol volgen, terwijl we alle aan ons beschikbare mogelijkheden overwegen."

De Telegraaf meldde na het uitkomen van de rapportage van de FIA dat de overschrijdingen niet in de daadwerkelijke ontwikkelingskosten van de auto heeft gezeten. Volgens de krant zou het met name gratis verstrekte lunches aan medewerkers die onder het plafond gaan, alsmede ziekteverzuim kosten. Dit is echter door de FIA of Red Bull nog niet bevestigd.

Omdat Red Bull in het statement spreekt over 'relevante' kosten, zou het dus vooral gaan om een verschil van inzicht tussen de FIA en het F1-team van Red Bull Racing.