Karting • CIK-FIA

Red Bull Junior Rocco Coronel pakt krankzinnige P3 in WK Karting: "Lekker om deze te scoren"

EEMNES - Rocco Coronel bewees afgelopen weekend tijdens het FIA Karting World Championship in het Britse PFI waarom Red Bull hem een felbegeerd contract heeft aangeboden. De dertienjarige Red Bull Junior, uitkomend voor het team van Victory Lane reed indrukwekkend van de elfde startpositie naar een knappe derde plaats in de finale van het wereldkampioenschap OK Junior (OKJ), die werd verreden in uitdagende, natte omstandigheden.



Met een vers Red Bull-contract in de pocket kon een gloednieuwe helm met Red Bull-sponsoring voor het Wereldkampioenschap natuurlijk niet ontbreken. Traditiegetrouw reed het jonge talent met een fel oranje helm, nu met Red Bull-stickers. En daar is hij best trots op: "Ja, die nieuwe helm met dat oranje hebben zij gedesigned. Natuurlijk kan ik mijn kleuren en de Nederlandse vlag er nog bijhouden, maar het luipaard bovenop mag ik niet houden omdat bij Red Bull natuurlijk de stier centraal staat. Maar we moeten er nog iets op verzinnen om dat terug te krijgen, want ze noemen mij nog steeds een luipaard in het team. We hebben daar een design voor nodig, net zoals Max een design heeft voor de leeuw."

Het weekend begon veelbelovend voor de jonge Nederlander. Tijdens de warm-up reed Coronel al een tweede tijd, en in de eerste race greep hij meteen de overwinning. Hoewel hij in de tweede race zesde werd en in de derde race werd teruggeworpen naar P30 door een duw van achteren, liet Coronel zich niet uit het veld slaan. Hij herpakte zich met sterke resultaten in de resterende heats, waaronder twee zeges en een tweede plaats in de warm-up.

Op zondagmiddag werden de twee belangrijkste races van het weekend verreden, te beginnen met de pre-finale: "Het was geen top race voor mij, ik ging er wel vanuit naar voren te kunnen komen, maar dat bleek best lastig. Ik was op zich wel blij dat het had geregend, maar ook weer niet. Want in het droog ben ik een van de snelste."



De belangrijkste race van het jaar startte Coronel vanaf de elfde positie. In de stromende regen begon Coronel zijn inhaalrace. Terwijl de omstandigheden verraderlijk waren en veel coureurs moeite hadden om op de baan te blijven, liet de jonge Nederlander zien dat hij het hoofd koel hield.

"De start was wel een beetje moeilijk. Maar ik zat wel aan binnenkant, dus dat was wel chill. Iedereen ging wijd en ik niet! De volgende bocht kon ik gelijk verdedigen en lag ik P9; toch nog twee plekjes gepakt. Daarna gewoon goed binnengehouden en vooral naar voren gekeken. Alleen in het begin was mijn snelheid redelijk, pas na een rondje of zeven voelde ik me comfortabel. Op zich voelde het wel lekker aan, maar ik was wel veel aan het glijden", gaat Coronel lachend verder over de finale op PFI.

"Ik maakte dus niet zoveel fouten, dat was wel heel goed. Ik kon ook heel veel van hen leren. Zij maakte soms een fout waardoor ik soms eerder remde zodat ik er harder inrolde; ik kan dus echt leren van hen tijdens de race."

"Je hebt dus na een chicane heb je twee hairpins, de rechter deed ik heel goed door van buitenaf aan te snijden. En toen had ik hem heel mooi gekruist aan de exit, maar hij gaf me toen een tik en daar heeft hij een vijf seconden penalty voor gekregen. Hij gaf me een duw waardoor ik rechtdoor ging en hij stuurde ook bijna op me in. Ik was superboos, maar ik ben gewoon goed doorgereden. Vijfde over de eindstreep, dat is goed vanaf P11. Na de race kregen twee jongens nog een straf wegens onsportief rijgedrag. Ik ben natuurlijk ontzettend blij met dit podium, echt lekker om deze te scoren"



Door onsportief rijgedrag kregen twee concurrenten van Rocco een tijdstraf. Voor het eerlijke rijgedrag werd Coronel dus beloond. Hij werd gepromoveerd naar de derde positie en kreeg dus een dikke beker mee naar huis! Helaas was Rocco op dat moment al vertrokken en mocht zijn team, onder leiding van zijn monteur Vincent Da Silva de bokaal in ontvangst nemen.