Formule 1

Robbie Williams en Marcel van Luit ontwerpen trofeeën Dutch Grand Prix

Uitgegeven door Bart • 21 augustus 2024 17:01

De Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix heeft de officiële trofeeën voor de aankomende race in Zandvoort onthuld. De iconische trofeeën weerspiegelen een diepere verbinding met het rijke verleden van de Dutch Grand Prix en de Nederlandse autosport. Het ontwerp is dit jaar van kunstenaars Robbie Williams en Marcel van Luit, productie is in handen van de Royal Delft Group.

Dutch Grand Prix


De trofeeën voor de Dutch Grand Prix zijn wederom gebaseerd op het ontwerp dat zijn oorsprong vindt in 1939. De race in Zandvoort werd toen nog niet verreden op het circuit zoals we dat nu kennen, Zandvoort was in die tijd nog een stratencircuit. De vorm van de trofee is net als bij de 2023 editie ontwikkeld door Studio Piet Boon.

Jan Lammers: "In jaar 1 en 3 van de op de kalender teruggekeerde Dutch Grand Prix hebben we de trofeeën gebaseerd op het oude design van de eerste autosport race in Nederland. Met dezelfde vorm van de trofeeën houden we vast aan die historie, maar hebben we met het design van Marcel van Luit en Robbie Williams een prachtige moderne doorvertaling gemaakt, die past bij de 2024 editie."

Robbie Williams, die niet alleen bekend is als een internationaal succesvolle popster maar ook als een fervent Formula 1-liefhebber, heeft de trofeeën ontworpen voor de coureurs die de eerste, tweede en derde plaats behalen. Williams’ ontwerp is geïnspireerd op zijn recente expositie in het Moco Museum. De werken binnen de expositie gaan over mentale gesteldheid en de druk die komt kijken bij het zijn van een wereldster. De link met topsport en de Formula 1 coureurs heeft de organisatie van de Dutch Grand Prix doen besluiten Williams te benaderen voor de trofeeën.

Robbie Williams


De wereldberoemde kunstenaar Marcel van Luit, bekend om zijn dromerige en surrealistische kunstwerken, heeft zijn artistieke visie losgelaten op het ontwerp van de constructeurstrofee voor de Dutch Grand Prix. Van Luit, die zich liet inspireren door de natuurlijke schoonheid van Zandvoort en de dynamiek van de Formula 1, heeft een ontwerp gecreëerd dat de essentie van snelheid, natuur en kunst samenbrengt. Zijn creatieve talent heeft gezorgd voor een visueel verbluffend kunstwerk dat de constructeurstrofee tot meer dan alleen een prijs maakt.

"Het ontwerpen van de constructeurstrofee voor de Dutch Grand Prix was voor mij een bijzondere eer en een geweldige uitdaging. Ik wilde een brug slaan tussen het rijke erfgoed van Nederland en moderne kunst, en daaruit ontstond het idee om het Delfts Blauw een eigentijdse twist te geven. In samenwerking met het vakmanschap van de schilders van Royal Delft is het een moderne interpretatie van een traditionele kunstvorm geworden waar ik heel trots op ben", aldus Van Luit.

nullMarcel van Luit


De trofeeën zijn met de grootste zorg en aandacht voor detail vervaardigd door Royal Delft, het wereldberoemde Nederlandse aardewerkbedrijf. Royal Delft, dat bekend staat om zijn vakmanschap en oog voor perfectie, heeft ervoor gezorgd dat het ontwerp van Van Luit en Williams tot in de kleinste details is gerealiseerd. Elk stuk is met de hand gemaakt, wat de trofeeën een ongeëvenaarde elegantie en authenticiteit geven. De samenwerking tussen Van Luit, Williams, Royal Delft en de Dutch Grand Prix heeft geresulteerd in een set trofeeën die zowel artistiek als historisch van grote waarde zijn. Joffrey Walonker, design manager Royal Delft Group, kijkt terug op een fascinerend ontwerp en productie traject.

"Net als vorig jaar is het altijd weer een prachtige opdracht dat de nodige spanning met zich meebrengt. Vooral het deel waar de trofeeën, met de kunstwerken erop de immense hitte van onze ovens moeten overleven. Maar alle vier zijn ze prachtig geworden en we zijn als Royal Delft bijzonder trots erop dat we niet alleen prachtige trofeeën gemaakt hebben, maar dat we ook in staat zijn geweest de kunst op een waardige manier te vertalen naar de trofeeën", legt Walonker uit.


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS