Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

SPECIAL - Renger van der Zande keert terug naar 24 Uren Le Mans met de bekende en vertrouwde DragonSpeed Oreca 07 Gibson

Uitgegeven door Peter Vader • 15 september 2020 10:54 • Print artikel

Rolex 24-uurs race winnaar Renger van der Zande is aangekomen in Le Mans voorafgaand aan het wereldberoemde evenement van dit weekend op Circuit de la Sarthe. De Nederlandse coureur komt uit met Wayne Taylor Racing in het Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship en leidt het kampioenschap na de meest recente ronde op Road Atlanta. Deze week is het een verandering van het programma voor Renger, als hij zich aansluit bij collega's Ben Hanley en Henrik Hedman, aan het stuur van de Nr27 DragonSpeed Oreca 07 Gibson, voor wat zijn derde 24 Uur van Le Mans gaat zijn. DragonSpeed doet mee aan zowel het FIA World Endurance Championship als aan het IMSA WeatherTech SportsCar Championship. De 88ste editie van de 24 uur van Le Mans wordt voor hen het vierde wedstrijdjaar op rij. De training begint op de donderdag voorafgaand aan de kwalificatie en vervolgens volgen meerdere testsessies. De 24 uursrace op Le Mans gaat zaterdag om 14:30 uur van start.

portret Renger van der Zande DragonSpeed Oreca 07 Gibson Monza 2019 RaceXpress foto Peter Vader
Renger van der Zande: "We genieten ècht van het seizoen 2020, want het team is er ècht mee bezig en we presteren als groep allemaal goed"

Een Q&A met Renger van der Zande voorafgaand aan de 24 Uur van Le Mans 2020:

Renger, je geniet van een goed seizoen in de VS en je hebt een voorsprong van vier punten in het kampioenschap, wil je het seizoen tot nu toe eens samenvatten?

"We genieten ècht van het seizoen, want het team is er ècht mee bezig en we presteren als groep allemaal goed. Zoals elk seizoen, zijn er een paar problemen, maar over het algemeen, gaat het echt goed. We trekken er hard aan om ervoor te zorgen dat onze voorsprong wordt omgezet in het winnen van het kampioenschap. We hebben nog nooit in een sterkere positie gezeten als nu, dus we moeten deze kans benutten om de titel te winnen."

actie Renger van der Zande DragonSpeed Oreca 07 Gibson Monza 2019 RaceXpress foto Peter Vader
Renger van der Zande over zijn Oreca 07 Gibson: "Ik ken de auto zelfs goed van een ELMS-ronde op Monza vorig jaar"

Je hebt al eerder gereden in de Oreca 07 Gibson, maar welke kansen heb je in de aanloop naar dit evenement gekregen in een test?

"We hadden gehoopt om mee te doen aan de WEC-ronde op Spa-Francorchamps, maar met COVID-19 reisbeperkingen was dat niet mogelijk. Ik ken de auto zelfs goed van een ELMS-ronde op Monza vorig jaar, terwijl het team heeft ruime ervaring in de IMSA serie en WEC. We zullen racen op Michelin-banden, die vergelijkbaar zijn met de compound waarmee we in de VS racen. Ik denk dat het zal me slechts twee of drie ronden op Le Mans zal kosten, om mezelf weer vertrouwd te maken met de cockpit, bovendien kent het hele team de auto erg goed. We werken over de hele linie met een uitstekend engineering talent. Ik weet zeker dat ze aan mijzelf, Henrik en Ben een auto geven waarmee we uitstekend uit de voeten kunnen."

helm Renger van der Zande DragonSpeed Oreca 07 Gibson Monza 2019 RaceXpress foto Peter Vader

Je hebt al eerder op Le Mans geracet, dus je kent de uitdagingen van de race en hoe moeilijk het is om potentieel om te zetten in solide raceresultaten?

"Dit wordt mijn derde start op Le Mans en het is zeker een zware race voor zowel ons coureurs als het team als geheel. In 2018 schoot één van mijn teamgenoten laat in de race van de baan, terwijl we vorig jaar een mechanisch probleem hadden. Ik hoop zeker dat het in 2020, als we voor de derde keer deelnemen, het geluk onze kant opvalt!"

pitstop Le Mans 2018 Renger van der Zande DragonSpeed Oreca 07 Gibson RaceXpress foto Peter Vader
Renger van der Zande: "Ik hoop zeker dat in 2020, als we voor de derde keer deelnemen, het geluk onze kant opvalt!"

Je hebt zowel een bronzen als een gouden coureur naast je dit jaar. Hoe beïnvloedt dat het evenement in termen van auto setup en planning?

"Dit is waar racen in een Pro-Am klasse over gaat. Kijkend naar de deelnemerslijst dan zijn er echt bijna twee divisies en we zijn sterk in de juiste Pro-Am LMP2 klasse. Henrik is een zeer sterke Bronzen coureur en hij heeft veel ervaring, maar een Bronzen coureur in de line-up zal altijd het verschil maken. Ik race momenteel zelf in een volledig Pro kampioenschap, maar ik heb veel ervaring met het werken met Bronze-rijders. De sleutel is om ervoor te zorgen dat we de setup van de auto werken die past bij ons alle drie, we moeten een goede balans vinden, eentje die ons allemaal in staat stelt om ervoor te gaan onder pure race omstandigheden."

pitcrew sleutelen Le Mans 2018 Renger van der Zande DragonSpeed Oreca 07 Gibson RaceXpress foto Peter Vader
Le Mans 2018, driftig sleutelen kon een uitvalbeurt niet voorkomen

wachten portret Renger van der Zande DragonSpeed Le Mans 2018 RaceXpress foto Peter Vader
Le Mans 2018, even geduldig wachten tijdens een sleutelsessie van de monteurs

ervaring crew Renger van der Zande DragonSpeed Le Mans 2018 RaceXpress foto Peter Vader
Monza 2019, het DragonSpeed team heeft ruime ervaring in de IMSA serie en WEC

Renger van der Zande DragonSpeed Oreca 07 Gibson Parabolica Monza 2019 RaceXpress foto Peter Vader
Monza 2019, Renger van der Zande door de Parabolica: "Ik weet zeker dat ze aan mijzelf, Henrik en Ben een auto geven waarmee we in Le Mans uitstekend uit de voeten kunnen"

24 Hours of Le Mans #27 DragonSpeed Oreca 07 Gibson Renger van der Zande, Ben Hanley en Henrik Hedman

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS