Formule 1

Sky Sports F1 - Martin Brundle benoemt 'enige' Andretti F1 instaproute in wrede Haas- vergelijking

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 februari 2024 05:06

Sky F1-expert Martin Brundle gelooft niet dat Haas een entree in de Formule 1 zou krijgen als ze zich nu kandidaat zouden stellen. Hij concludeert dat Andretti-Cadillac alleen in de serie kan komen door een bestaand team zoals Haas op te kopen.

#formule1


De vereniging van Andretti Autosport en het General Motors merk Cadillac probeerde, met goedkeuring van de FIA, toestemming te krijgen om het 11e Formule 1-team te worden. Een datum is al in 2025 in gedachten, terwijl General Motors hun intentie had uitgesproken om een F1 power unit-fabrikant te worden in 2028.

Niets van dit alles was echter genoeg om de Formule 1 te overtuigen. De serie wees het bod van Andretti-Cadillac af, hoewel de deur op een kier werd gezet voor een nieuwe poging in 2028 als ze als fabrieks- of klantenteam van GM zouden fungeren.

De Formule 1 heeft al een Amerikaans team met Haas, maar het opereert ook vanuit het Verenigd Koninkrijk en Italië en probeert terug te komen van een zeer teleurstellend seizoen in 2023. Daar keerde het terug naar de voet van het constructeurskampioenschap.

Brundle beweert dat als Haas zich in Andretti's positie zou bevinden en nu een aanvraag zou indienen om op de grid te komen, F1 hen ook geen groen licht zou geven. Hun bestaande status als een van de tien teams die hebben bijgedragen aan de opmerkelijke populariteitsstijging van F1, met name in de VS, is echter de belangrijkste differentiator die hun plaats veiligstelt.

"Ik denk dat als Haas zich nu zou aanmelden voor de Formule 1 zoals die er in 2024 uitziet, ik eerlijk gezegd niet denk dat ze toegang zouden krijgen", aldus Brundle. "Door de manier waarop ze werken en de structuur van hun team, deels in Italië, het Verenigd Koninkrijk en Amerika. Maar ze zitten al in de club. Dat is het belangrijkste en ze hebben bijgedragen aan het recente succes en de stijgende bekendheid van de Formule 1."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS