Formule 1

Tijmen van der Helm snel in Porsche 963 Hypercar en dat biedt perspectief voor 24 uur van Daytona

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 januari 2024 15:20

DAYTONA - Tijmen van der Helm heeft zich als negende gekwalificeerd voor de 24 uur van Daytona die zaterdag en zondag wordt verreden. De negentienjarige autocoureur uit Den Hoorn was tevreden met dat resultaat. Vooral ook, omdat hij constateerde dat de Porsche 963 Hypercar van zijn team JDC/Miller Motorsports nu fors sneller is dan vorig seizoen. Toen reed Van der Helm op Road Atlanta een race met Jenson Button.

Tijmen van der Helm Daytona

“We zaten iets meer van een tiende van de tweede Penske af. Dat is geen slecht resultaat”, vergeleek Tijmen zijn auto met de dichtstbijzijnde andere Porsche 963 in de kwalificatie-uitslag. “Vorig jaar misten we meer dan een seconde op de numer één nu acht tienden. We zijn op de goede weg."

Al in de trainingen in de aanloop naar de kwalificatie (bekend als the Roar Before the 24) bewees zijn team dat het de Porsche, uitkomend in de GTP-klasse, aan het begin van dit seizoen al een stuk beter voor elkaar heeft dan vorig jaar. “Het ging best goed. We hebben nog wat kleine veranderingen gedaan tussen de laatste training en de kwalificatie. De kwalificatie hebben we daarna op nieuwe mediumbanden kunnen rijden en met weinig brandstof aan boord.”

De snelle Zuid-Hollander constateerde tevreden dat de auto ‘gewoon goed ligt’. “Als we alles op een rijtje hebben en alles finetunen, kunnen we er in de race goed bij zitten.” Dat wierp automatisch de vraag op wat van Tijmen en zijn team te verwachten komend weekeinde?

“Dat is moeilijk te zeggen. We rijden de 24 uur van Daytona met vier rijders. Dan heb je meer kans op schade. Want met drie man heb je meer rijtijd in de auto. Maar elke auto heeft vier rijders. Ik hoop dat we minimaal twintig uur zonder schade kunnen rijden.”

Tijmen van der Helm closeup Daytona

Tijmen deelt de auto met de profs Richard Westbrook, Philip Hanson en de amateur Ben Keating. Hij heeft zijn teamgenoten leren kennen als snelle coureurs. Daar zal het dus niet aan liggen. Wel zal de concurrentie groot zijn. “Bijna iedereen in de klasse heeft kans om te winnen. Het gaat echt wel spannend worden”, zei hij. “De Cadillacs en BMW’s hebben de beste balance of performance (minste strafgewicht, red.) van iedereen. Zij zouden het op papier het beste moeten doen.”

Vorig jaar debuteerde Tijmen in de 24 uur van Daytona. Dat was destijds nog in de LMP3-klasse - ook met JDC/Miller Motorsports - omdat de huidige Porsche toen nog niet geleverd was. Hij hoopt en verwacht het nu beter te doen dan bij zijn debuut. “Toen hadden we schade in de nacht en liepen we een achterstand op van twintig ronden.”

Hij werd uiteindelijk nog vijfde in zijn klasse. Tijdens de aanstaande editie hoopt hij hoger te finishen, en dan dus in de koningsklasse. “Hopelijk rijden we dit jaar wat minder schade. Ik ga nu rijden met de ervaring van vorig jaar. Dat is heel positief. En ik rijd voor het eerst in mijn autosportcarrière een tweede jaar met hetzelfde team en in dezelfde klasse. Als we de race goed doorkomen maken we zeker kans op het podium!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS