Formule 1

Tijmen van der Helm snelste in test op Indianapolis: toont snelheid op Road America

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 augustus 2023 20:01

ELKHART LAKE - Autocoureur Tijmen van der Helm heeft twee uitstekende weken in de Verenigde Staten achter de rug. De negentienjarige inwoner van Den Hoorn reed tijdens een test op het circuit van Indianapolis de snelste tijd, een week later eindigde hij met zijn team JDC-Miller Motorsports op de vijfde plaats in de Grand Touring Prototype-klasse (GTP).

Tijmen van der Helm Road America

Dat was een opsteker voor Tijmen, die samen met zijn team consequent solide prestaties neerzet in het IMSA-kampioenschap. En dan te bedenken dat hij nog nooit op circuit Road America was geweest. “Er waren maar twee trainingen. Ik had de baan al vaak op de simulator gereden, maar in het echt is het altijd anders”, blikte hij terug. Gelukkig hadden we snel een goede pace.”

In de kwalificatie kwam die snelheid er nog niet helemaal uit. “We hadden voor de kwalificatie nog iets geprobeerd met de afstelling, maar dat bleek de verkeerde richting. Daardoor waren jammer genoeg niet zo snel als de Cadillacs en de Acura’s. Dat kan gebeuren. We wisten dat we er in de race gewoon voor moesten gaan.”

Dat ging bovendien behoorlijk goed, want de race pace van de Porsche 963 Hypercar was een stuk beter. Tijmens teamgenoot Mike Rockenfeller startte de race en reed van startplek P8 weldra naar de zesde positie. “Hij zat nog tussen andere auto’s en kon aanvallen. Daarom besloten we nog een stint langer op dezelfde banden te rijden omdat deze banden langer nodig hebben om op te warmen.”

Zodoende nam Tijmen op oude banden het stuur van zijn Duitse teamgenoot over. “Dat was nu een voordeel. Ik kon aanvallen. Op een gegeven moment maakte ik helaas wel een foutje waardoor Ricky Taylor me inhaalde. Maar ik was op die oude banden snel. Dat was goed.”

Tijmen van der Helm Road America

Daarna maakte Tijmen een pitstop, werd de Porsche alsnog voorzien van een vers setje rubber en was de getalenteerde Zuid-Hollander opnieuw snel. “Ik was aan het pushen. In vier rondjes kwam ik achttien seconden dichterbij op Renger (van der Zande, red.). Uiteindelijk zijn we als team vijfde geworden. Dat was goed.”

Al met al deed had Tijmen zo veel zelfvertrouwen opgedaan voor de resterende twee races in het IMSA-kampioenschap. De eerstvolgende wordt gehouden op de legendarische Indianapolis Motor Speedway. Tijmen kijkt uit naar die race. Vooral ook omdat hij er onlangs dus een zeer succesvolle test afrondde.

“Ik had de snelste tijd op de eerste dag terwijl ik er nog nooit was geweest. We hadden meteen een goede set-up en daardoor een goede snelheid. We konden ons dus meteen focussen op verdere verbetering van de afstelling. Ik was er blij mee. De test ging goed. We hebben veel kunnen proberen.”

Daarom heeft Tijmen er alle vertrouwen in dat hij tijdens de race op 17 september goed kan presteren. “Omdat Indy een baan is waar we hebben kunnen testen, denk ik dat ik er meer van kan verwachten. Al moeten we ook geluk en een goede strategie hebben. Maar het ziet er goed uit!

Tijmen van der Helm wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Charlie Works, Trofipack, BICT Groep, Van der Helm Logistics en Van Beelen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS