Formule 1

Toekomst Lewis Hamilton in F1 in gevaar: Mercedes wil nog maar helft salaris betalen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 juli 2020 18:04 • Print artikel

SPIELBERG - Lewis Hamiltons toekomst in de Formule 1 is plotseling twijfelachtig geworden nu Mercedes-baas Toto Wolff hem heeft voorgesteld de helft van het door Hamilton geëiste salaris te bieden. De zesvoudig wereldkampioen vraagt 40 miljoen pond per jaar om bij Mercedes te blijven na zijn huidige deal, die aan het einde van het seizoen afloopt.

Lewis Hamilton Mercedes Grand Prix F1


Wolff accepteert een dergelijk bedrag niet. Een bron onthulde: "Toto heeft de mensen om hem heen verteld dat hij bereid is ongeveer 20 miljoen pond te betalen."

Mercedes zal zijn sterrijder vertellen dat de situatie in de wereld is veranderd door het coronavirus. De pandemie heeft geleid tot een strikt begrotingsplafond voor volgend jaar van 130 miljoen pond, met verdere reducties die in de komende seizoenen moeten worden ingevoerd.

Dat betekent dat er honderden banen worden geschrapt in de industrie, een achtergrond die Hamiltons eisen voor een verhoging van zijn bestaande salaris van 36 miljoen pond bizar maakt. Mercedes, die 1.000 medewerkers in dienst heeft voor het F1-programma in Northamptonshire, zal 300 man van het personeelsbestand moeten ontslaan of herplaatsen.

De houding van Wolff aangaande deze kwestie werd duidelijk in de recente discussies over het begrotingsplafond. Hij pleitte daarin voor een limiet van 25 miljoen dollar (20 miljoen pond) voor de salarissen van de coureurs, die tot nu toe zijn vrijgesteld van enige beperking.

Hamilton, 35, gelooft dat zijn record als 84-voudig racewinnaar hem recht geeft op grote rijkdom, ook al zou dat tegen de trend in gaan van lagere salarissen in de sport. Zelfs Ferrari besloot het contract van Sebastian Vettel - de enige coureur met een vergelijkbaar salaris als dat van Hamilton - niet te verlengen nadat Covid-19 had toegeslagen.

Zij contracteerden Carlos Sainz van McLaren aan Charles Leclerc in plaats daarvan, een 'goedkope' move van Ferrari, dat hoort bij de grootste spendeerders op de grid.

Als Wolff standvastig blijft, moet Hamilton beslissen of hij een grote loonsverlaging aanvaardt, of hij stopt, of dat hij, als er een stoeltje beschikbaar is, overstapt naar een nieuw team.

Wolff zei vrijdag dat er 'geen urgentie' is in de onderhandelingen met de Brit. Ook zei hij dat ze 'de volgende stappen snel zouden zetten'. Maar bronnen dicht bij Wolff zeggen dat hij gelooft dat Hamilton een beperkte onderhandelingsmacht heeft, nu eventuele opties bij andere teams verdwenen zijn. Hij houdt Vettel, de viervoudig wereldkampioen, in beeld als mogelijke vervanger.

"Ik vind Sebastian een leuke persoon. Hij is mijn buurman in Zwitserland. Hij is één van de grote coureurs in de F1. Maar op dit moment liggen onze prioriteiten bij Lewis en Valtteri Bottas, en we willen graag hun contracten verlengen."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS