Formule 1

Toto Wolff weigerde ooit samenwerking met Valtteri Bottas: "Daar had ik slechte ervaringen mee"

Uitgegeven door Bart • 18 mei 2020 18:42 • Print artikel

Als het seizoen 2020 straks gaat beginnen, wordt dat voor Valtteri Bottas zijn vierde seizoen in dienst bij Mercedes. Vorig jaar kende de 30-jarige Fin zijn beste seizoen in Duitse dienst met vier overwinningen en een tweede plaats in het kampioenschap. Teambaas Toto Wolff is ook de manager van Bottas, maar kan zich nog goed herinneren dat hij in 2008 een onderlinge samenwerking van de hand wees.

Valtteri Bottas


"Nadat ik zelf gestopt was met racen, heb ik een tijdje weinig gedaan", zegt Wolff in een video van Mercedes op YouTube. "Als ik iets doe, wil ik het goed doen. Na een tijdje besloot ik jonge coureurs financieel te ondersteunen en de begeleiding te geven die ik zelf als coureur gemist had. Ik werd gebeld door Timo Rumpfkeil, teambaas van het Formule-team Motopark Academy. Hij zei dat hij een exceptioneel talent een kans wilde geven, maar de financiŰle middelen ontbraken."

Wolff kreeg de vraag of hij Bottas wilde ondersteunen, maar sloeg dat aanbod in eerste instantie af. "Daar had ik slechte ervaringen mee. Jonge coureurs die je hulp nodig hebben, maar als ze eenmaal succesvol zijn je compleet negeren. Ik wilde dat niet nog eens meemaken."

Na twee overwinningen op rij met ruim verschil belde Bottas zelf naar Wolff. "Valtteri was op zoek naar een manager en wilde niet persÚ mij, maar hij wilde advies. Zonder ouders en lopend door de sneeuw in een t-shirt kwam hij naar mijn kantoor. Hij was echt competitief en wist exact wat hij later wilde bereiken. Samen met Mika Hakkinen en anderen hebben we besloten Bottas te ondersteunen. Dat was in 2008."

Bottas maakte in 2012 zijn debuut in de Formule 1 bij het team van Williams en vijf jaar later haalde Wolff hem naar Mercedes nadat Nico Rosberg na zijn behaalde wereldtitel plotseling besloot te stoppen.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS