Autosport BE • Autosport BE Diversen

Twee Volkswagen Kevers van de Belgian VW Classics Club aan de start van de Legend Boucles @ Bastogne

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 januari 2020 15:16 • Print artikel

Het is een niet te missen afspraak voor de liefhebbers van autosport en oldtimers. Op 1 en 2 februari staan de Belgische Ardennen in het teken van de Legend Boucles @ Bastogne! De rally die wordt georganiseerd door de Royal Automobile Club van Spa mag elk jaar rekenen op meer dan 300 oude bolides die present tekenen op het steeds aan populariteit winnende evenement. Onder de aanwezige wagens zullen twee Volkswagen 1303 S de kleuren van de Belgian VW Classics Club dragen. De twee Kevers worden ingeschreven in de Challenger klasse (waar de deelnemers zich moeten houden aan een gemiddelde snelheid van 80 km/u over de gechronometreerde gedeeltes) en zij zullen beslist kunnen rekenen op de sympathie van de vele duizenden toeschouwers.

Twee Volkswagen Kevers Belgian VW Classics Legend Boucles @ Bastogne

Bernard Cornet is zonder twijfel een echte liefhebber van de Kever. Hij die liefst van al eeuwig 53 jaar zou willen blijven (“is dat geen ideale leeftijd voor een Kever-liefhebber?”) mikt op een goede prestatie met deze atypische wagen. “Op mijn 13e kwam ik voor het eerst in contact met de Kever”, herinnert hij zich. “Met deze wagen heb ik leren rijden in de buurt van mijn ouderlijk huis. Nadien heb ik altijd met Kevers gereden, zowel op de openbare weg als in competitie. Ik heb vaak deelgenomen aan races op circuit en aan klimkoersen, maar mijn hart slaat tegenwoordig toch wat sneller voor rally-wedstrijden.”

Met Dany Renard als copiloot, zet de inwoner van Aywaille in Bastogne een 1303 S in, in “Group 2” configuratie, maar met aangepaste remmen en schokdempers – omwille van veiligheidsredenen. Onder de motorkap bevindt zich een 1600cc motor die ongeveer 150pk levert. Maar de wagen onderscheidt zich vooral op vlak van bestickering, met een knipoog naar het verleden. “Het is een reproductie van een Salzburg Kever van weleer”, verduidelijkt Bernard. “Kort gezegd draagt de wagen de kleuren van de Kevers die begin de jaren ’70 werden ingezet in rally’s door de Oostenrijkse importeur. Bij onze eerste deelname in Bastogne, in 2017, had ze nog last van enkele kinderziektes. Sindsdien hebben we echter de kans gehad om enkele andere wedstrijden te betwisten en ben ik vol vertrouwen. Dit jaar is het doel om zonder meer aan de finish te staan. We beseffen maar al te goed dat we met deze wagen niet voor de zege zullen kunnen strijden, maar we verheugen ons reeds op het ontdekken van de proeven op zondag".

In vergelijking met Bernard Cornet en Dany Renard, zijn Marc André en Simon-Pierre Sclipteux praktisch debutanten. De twee dertigers, die samen het “Team des Joyeux Condruziens” oprichtten, beschikken namelijk over een uiterst beperkte ervaring in de autosport. “We hebben in 2019 twee rally’s betwist, waaronder de Legend Boucles @ Bastogne”, vertelt Marc André. “We hadden ons ingeschreven in de Classic klasse, waar het gemiddelde 60 km/u bedraagt. Helaas werden we vaak bestraft omdat we te snel reden! Daarom verhuizen we dit jaar naar Challenger. Ons aan een gemiddelde van 80 km/u houden klinkt alvast sportiever.”

Als zoon van een Volkswagen-garagist, heeft Marc André zijn twee passies weten te combineren. “Ik hou echt van de Kever”, vertelt hij met overtuiging. “Zijn viercilindermotor boxermotor, de luchtkoeling, het algemene uiterlijk van de wagen, zijn sympathieke snoet, Simon-Pierre en ik hebben deze wagen vijf jaar geleden gekocht en nadien hebben we twee jaar gewerkt om hem op te lappen. En aangezien we allebei gebeten zijn door de autosport, was het al snel duidelijk dat we er rally mee wilden rijden.”

De knappe bolide van de mannen uit Ciney leunt meer aan bij de productiewagen – hij beschikt over een 90-tal pk – en staat in een prachtige gele “Yellow Submarine” kleur. In de aanloop naar deze belangrijke afspraak, temperen de rijder en copiloot de verwachtingen. “We weten dat we niet op het podium moeten mikken”, lacht Simon-Pierre Sclipteux. “We tekenen present met als hoofddoel ons te amuseren – en hopelijk ook de vele toeschouwers een leuk gevoel te bezorgen – en uiteindelijk aan de finish te staan.”

Met goede moed en een flinke dosis passie zullen deze twee teams met trots de kleuren van de Belgian VW Classics Club verdedigen in het eerste weekend van februari. Afspraak dus in Bastogne!

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS