Formule 1

UITSLAG: Max Verstappen wint ondanks straf in Las Vegas

Uitgegeven door Bart • 19 november 2023 07:40

Max Verstappen heeft een enerverende Grand Prix van Las Vegas op zijn naam geschreven. Na een pittige strijd op het stratencircuit met Charles Leclerc stond er toch weer P1 op het bord voor de Red Bull-coureur. De Monegask van Ferrari leek op de derde plaats af te stevenen, maar in de laatste ronde verschalkte hij Sergio Perez. De Mexicaan reed vanaf P11 een sterke race, maar liet zich piepelen op het laatste rechte stuk.

Verstappen Leclerc Las Vegas


Bij de start van de derde F1-race in Las Vegas ooit waren de ogen gericht op de strijd om P1 tussen Charles Leclerc en Max Verstappen. De polesitter van Ferrari kneep naar binnen, maar de drievoudig wereldkampioen koos voor het kleine gaatje dat er was. Verstappen pakte P1, maar beide coureurs haalden de bocht niet. In de ogen van de stewards was de Red Bull-coureur schuldig aan het van de baan rijden van een andere rijder en dat leverde een tijdstraf van 5 seconden op. Op het moment dat Verstappen dat te horen kreeg over de boordradio, reageerde hij koeltjes met ‘doe ze de groeten’.

Achter de twee kemphanen ging het halverwege het veld mis bij Fernando Alonso. De Spanjaard wilde te veel en spinde in bocht 1. Dat leidde tot schade aan de Aston Martin, maar ook aan de auto’s van Valtteri Bottas en Sergio Perez. Ook Carlos Sainz en Lewis Hamilton raakten elkaar. Om de brokstukken in bocht 1 op te ruimen werd de virtual safety car ingezet.

Direct na de herstart ging het goed mis bij Lando Norris. Op koude banden raakte de Brit de controle over zijn McLaren kwijt en hij kwam hard in aanraking met de barriers. Dit keer kwam de safety car in de baan. In ronde 7 volgde de herstart en Verstappen wachtte tot de laatste bochtencombinatie om vol gas te gaan. Leclerc klaagde over de boordradio dat het een gevaarlijke actie was.

Na de herstart nam Verstappen een voorsprong van 2 seconden, maar beetje bij beetje kwam Leclerc dichterbij. Op het moment dat Verstappen ‘box, box’ te horen kreeg, ging de Ferrari-coureur er voorbij om de leiding terug over te nemen. Verstappen kwam terug op P11 op het moment dat Lewis Hamilton een lekke band opliep bij een mislukte inhaalactie op Oscar Piastri. Leclerc wachtte tot ronde 22 om zijn stop te maken en kwam op P3 terug op de baan.

Verstappen zocht zijn weg naar voren en verraste George Russell met een fraaie inhaalactie. De Mercedes-coureur stuurde echter gewoon in en de stukken carbon vlogen door de lucht. Er kwam opnieuw een safety car in de baan om de rommel op te ruimen. De stewards besloten dat Russell schuldig was aan de aanrijding en de Brit kreeg een 5 seconden tijdstraf. Leider Perez en Verstappen maakten allebei een pitstop voor nieuwe harde banden, maar Leclerc deed dat niet. Daardoor was de leiding weer in handen van de Monegask.

Perez kon vervolgens op jacht naar de Ferrari van Leclerc, maar ook Verstappen vocht zich verder naar voren. In de 32e ronde nam de Mexicaan de leiding over, maar vier ronden later sloeg Leclerc weer terug. Verstappen sloot aan en passeerde eerst Perez en later ook Leclerc. Zeven ronden voor het einde van de race verremde de Ferrari-coureur zich waardoor Perez P2 over kon nemen. In de laatste ronde counterde Leclerc met een schitterende late move en hij verwees Perez weer terug naar P3.

Uitslag Grand Prix van Las Vegas:

Pos. 	Coureur         	Nat.	Team    	Tijd
1 Max Verstappen NED Red Bull 50 Laps
2 Charles Leclerc MON Ferrari + 2.070s
3 Sergio Perez MEX Red Bull + 2.241s
4 Esteban Ocon FRA Alpine F1 + 18.665s
5 Lance Stroll CAN Aston Martin + 20.067s
6 Carlos Sainz ESP Ferrari + 20.834s
7 Lewis Hamilton GBR Mercedes + 21.755s
8 George Russell GBR Mercedes + 23.091s
9 Fernando Alonso ESP Aston Martin + 25.964s
10 Oscar Piastri AUS McLaren F1 + 29.496s
11 Pierre Gasly FRA Alpine F1 + 34.270s
12 Alex Albon THA Williams + 43.398s
13 Kevin Magnussen DEN Haas F1 Team + 44.825s
14 Daniel Ricciardo AUS AlphaTauri + 48.525s
15 Zhou Guanyu CHN Alfa Romeo + 50.162s
16 Logan Sargeant USA Williams + 50.882s
17 Valtteri Bottas FIN Alfa Romeo + 85.350s
18 Yuki Tsunoda JPN AlphaTauri DNF
19 Nico Hulkenberg GER Haas F1 Team DNF
20 Lando Norris GBR McLaren F1 DNF



 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS