Formule 1

Van harte gefeliciteerd: Jan Lammers is vandaag jarig!

Uitgegeven door Bart • 2 juni 2020 11:00 • Print artikel

RaceXpress feliciteert Jan Lammers met zijn verjaardag! De sportief directeur van de Dutch Grand Prix viert vandaag zijn 64e verjaardag. Ruim 50 jaar is de coureur uit Zandvoort al actief in de autosport. Een carrière die begon als baanspuiter en autowasser bij de Anti Slipschool van Rob Slotemaker. Daar stapte Lammers al vroeg achter het stuur van een Simca en in 1972 maakte hij op 16-jarige leeftijd zijn debuut op het naastgelegen circuit in een Simca Rally van zijn mentor Rob Slotemaker.

Jan Lammers


Nadat Lammers in 1978 Europees kampioen in de Formule 3 is geworden, maakte hij een jaar later zijn debuut in de Formule 1. Met een fraaie livery met een brullende Hollandse leeuw viel hij direct op. Achtereenvolgens reed Lammers in de F1 voor Shadow, ATS, Ensign, Theodore en March. In 1982 ging een unieke kans bij het succesteam van Renault aan zijn neus voorbij. Lammers mocht de latere wereldkampioen Alain Prost vervangen, maar een gebroken duim voorkwam dat. In 1992 vestigde hij een nog altijd bestaand record door na 10 jaar zijn comeback in de F1 te maken. Financiële problemen van het March-team betekenden het einde van Lammers zijn F1 loopbaan.

Winnaar 24 uur van Le Mans
Na de Formule 1 ging de inmiddels ervaren coureur verder in de endurance racerij. Hij racete met de Porsche 956 en zijn grootste wapenfeit is nog steeds zijn overwinning van de 24 uur van Le Mans in 1988 met een Jaguar. De Engelse fabrikant wilde de strijd aangaan met het tot dan toe oppermachtige Porsche en stond met maar liefst vijf auto's aan de start. Porsche pakte de eerste drie plaatsen op de startgrid, maar Jan Lammers had een bliksemstart en vocht zich binnen anderhalve ronde naar de leiding van de race. In totaal zat Lammers 13 van de 24 uur achter het stuur en bezorgde Jaguar samen met Johnny Dumfries en Andy Wallace de eerste Le Mans-overwinning sinds 1957.

Met zijn eigen team Racing for Holland bleef Lammers deelnemen aan het wereld endurance kampioenschap, waarin hij in 2002 en 2003 kampioen werd. Daarna richtte hij zich als teammanager op het A1 GP Team The Netherlands, waarin hij met Jos Verstappen successen behaalde, evenals met Jeroen Bleekemolen en Renger van der Zande.

Een ander endurance avontuur volgde met Frits van Eerd aan zijn zijde in 2010. Met de eigenaar van de supermarktketen Jumbo reed hij diverse keren de Dakar Rally met een Ginaf en stapten ze later in een LPM2-auto om aan het FIA WEC-wereldkampioenschap deel te nemen. Daarmee keerde Jan Lammers weer terug in de 24 uur van Le Mans en dat leidde in 2018 tot zijn 24e 24 uur van Le Mans.

Jan Lammers

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS