Autosport BE • Autosport BE Diversen

Veelzijdige Filip Wojtowicz actief in twee autosportklassen en een belofte voor de rallycross

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 januari 2019 19:06 • Print artikel

Dit weekend werden de deelnemers van het Belgisch Kampioenschap Rallycross in het zonnetje gezet. Tijdens de prijsuitreiking blikte Filip Wojtowicz terug op een succesvol en bewogen jaar. De achttienjarige inwoner van Edegem in België was met name actief in de autosport waarin de door Champion (motorolie en smeermiddelen) gesteunde piloot in twee totaal uiteenlopende kampioenschappen voorin meedeed: rallycross en autoracen. In de rallycross is hij één van de aanstormende talenten. Bovendien was hij ook nog, wanneer het schema het toeliet, actief in de kartsport.

RallyCross Filip Wojtowicz Champion

Het is een ietwat ongebruikelijke combinatie, erkent Filip, rallycross en circuitracen. Toch is dat wat hij dit jaar heeft gedaan, en vol overgave. “Ik ben er in 2017 mee begonnen omdat ik niet wist welke kant ik in de autosport op moest gaan”, legt de beloftevolle piloot uit. “Ik vind het alle twee leuk en karting ook nog steeds.” Voor een karter ligt vooral de rallycrossvariant wat minder voor de hand. “Ik had er altijd al belangstelling voor. Ik zag het vaak op tv en ik wilde het eens proberen.”

Hij daarom in eerste instantie in de Ford RST-klasse en reed hij een aantal races van het BelNed-kampioenschap. Later stapte hij over naar een meer potente Volvo C30. Op het circuit deed hij mee aan het DNRT-kampioenschap in een Peugeot 206 GTI en werd hij prompt rookiekampioen in een veld van meer dan veertig deelnemers. Tussendoor pakte Filip ook nog een aantal kartwedstrijden mee. In het karten legde hij jarenlang een uitstekende basis voor de autosport. “Nu kart ik vooral om fit te blijven.”

Dit jaar werd hij als piloot van PolyParts vierde in het Belgisch kampioenschap en vijfde in het Nederlands kampioenschap met de Volvo C30. Bovendien was hij de snelste rookie. Voor het circuitgedeelte van zijn seizoen reed hij in een BMW. “De overstap van Peugeot naar BMW was het echt waard. Het niveau is veel hoger en de BMW rijdt veel leuker dan de Peugeot.”

Autoracen BMW Filip Wojtowicz Champion

Dat hij ook daarin zijn mannetje staat, bewees Filip tijdens de laatste race van het DNRT-kampioenschap. Hij snelde als piloot van MF Racing heel knap naar de derde plaats in het dagklassement dankzij de tweede, derde en vijfde plaats in de respectievelijke races. Hij was er meer dan tevreden mee. “Het niveau is behoorlijk hoog; de meeste mannen rijden al tien jaar in de klasse. Dat ik dan een podiumplaats pak, is heel mooi.”

Nu hij twee seizoenen heeft gehad waarin hij twee totaal verschillende vormen van autosport heeft gecombineerd, kan hij nog steeds niet kiezen. “Rallycross is heel kort en intensief, heel anders dan racen op het circuit. Dat een deel van de baan onverhard is, vind ik heel leuk omdat je heel weinig grip hebt.” Komend seizoen blijft hij dan ook gewoon actief in de rallycross en zal hij blijven racen op het circuit.

RallyCross Filip Wojtowicz Champion

Zijn ambitie is helder. “In de Volvo C30 wil ik graag het podium halen in het BelNed-kampioenschap en in het DNRT zou een plaats in de top vijf heel mooi zijn. Dat moet erin zitten. Een podiumplaats in de eindstand zal wat moeilijker zijn. Maar dat ga ik natuurlijk wel proberen!”

Filip Wojtowicz wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Champion uit Hemiksem, een bedrijf in motorolie en smeermiddelen. Hij is zijn sponsor zeer dankbaar. “Dankzij Champion kan ik mijn sport beoefenen.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS