Formule 1

Verstappen laat de Champagne rijkelijk vloeien

HELLENDOORN - Voormalig F1-coureur Jos Verstappen is er na een intens gevecht in geslaagd om de Eurol Hellendoorn Rally bij zijn derde deelname te winnen, met een minimale marge van 5,5 seconden op Bernhard ten Brinke, de winnaar van vorig jaar. Twee dagen lang gaven Ten Brinke en de voormalig Formule 1 coureur en trotse vader van F1 Wereldkampioen Max elkaar geen duimbreed toe. Weliswaar was Jos the Boss een fractie sneller, door een lekke band verloor de Skoda-rijder kostbare tijd en de leiding in de wedstrijd. Gaandeweg wist Verstappen de achterstand om te buigen in een kleine voorsprong. "Ik moest tot het eind geconcentreerd blijven om Bernhard achter mij te houden," aldus een opgetogen Verstappen aan de finish in Markelo.


Tijdens de zeer druk bezochte wedstrijd onder zomerse weersomstandigheden in een gebied in en rond Hellendoorn en Markelo werd niet alleen door Verstappen en Ten Brinke een felle strijd geleverd op de 16 fraaie klassementsproeven; ook de andere equipes vochten hun eigen gevechten uit om eervolle posities in het algemeen klassement of voor punten voor de verschillende Nederlandse rallykampioenschappen. Zo was het leidende duo in het Open Nederlandse Rally Kampioenschap (ONRK) in een strijd verwikkeld, die niet verliep zoals gehoopt. De jonge Yannick Vrielink (Ford), die met twee punten voorsprong het ONRK leidde in aanloop naar 'Hellendoorn', verloor vrijdagavond kostbare tijd door een lekke radiateur en leek daarmee runner-up Kevin van Deijne (Hyundai) uit het zicht te zien verdwijnen. Maar zie, zaterdag waren de rollen omgedraaid, en draaide Vrielink toptijden en verloor Van Deijne minuten door een lekke band en een kromme stuurstang en moest daardoor uiteindelijk de strijd staken. Daardoor trok Vrielink aan het langste eind.

De 40 deelnemers aan de Eurol Hellendoorn Historic Rally poweredby Vredestein reden alleen op zaterdag. Met hun iconische rallywagens van weleer brachten zij het publiek weer in vervoering. Antoine Biesheuvel was de grote favoriet, maar verloor zaterdag terrein door een spin. De Ier Eamon Kelly (BMW M3) won uiteindelijk deze klasse voor historische auto's.


De ACTRONICS Driver of the Day werd gewonnen door Jos Verstappen, die veruit de meeste stemmen van het publiek kreeg. Bij de Historics won Antoine Biesheuvel deze prestigieuze titel.

De rally werd opgeschrikt door enkele crashes, maar voor zover bekend viel het persoonlijk letsel daarbij mee. De organisatie wenst betrokkenen een spoedig herstel.

Uitslag Eurol Hellendoorn Rally:
1. Jos Verstappen/RenaudJamoul (Ned/Bel), Skoda, 1 uur 23 minuten 03,7 sec
2. Bernhard ten Brinke/Davy Thierie (Ned/Bel), Skoda, op 5,5 sec
3. Dennis Rostek/Stefan Kopczyk (Dui), Skoda, op 1 min 16,1 sec
4. Roger Hodenius/Robin Buysmans (Ned/Bel), Skoda, op 2 min 03,4 sec
5. Yannick Vrielink/Harm van Koppen (Ned), Ford, op 2 min 31,1 sec

Uitslag Eurol Hellendoorn Historic Rally powered by Vredestein:
1. Eamon Kelly/Rory Kennedy (Ier), BMW, 43 min 38,6 sec
2. Antoine Biesheuvel/Saskia Bleijenberg (Ned), BMW, op 22,5 sec
3. Justin Hendriks/Leon Veldman (Ned), Opel, op 1 min 38,8 sec