Formule 1

Voormalig Ferrari-president neemt schuld op zich van huidige malaise: "Ik onderschatte het Italiaanse tekort"

Uitgegeven door Wim Boekel • 12 augustus 2020 06:52

Volgens voormalig Ferrari-president Luca di Montezemolo heeft hij deels schuld aan het falen van de Scuderia in het 2020 Formule 1-seizoen. De Italiaan werd al in 2014 weggestuurd, het jaar waarin de hybride motoren werden ingevoerd.

2020F1 Ferrari


“Ik was president toen besloten werd om over te stappen naar de hybride”, aldus Di Montezemolo tegen Il Resto del Carlino. “Ik accepteerde het, omdat het groene keerpunt in de industrie ook nodig was voor het racen. Maar ik onderschatte het Italiaanse tekort, zelfs de onze, zelfs die van Ferrari, voor wat betreft technologie dat geen onderdeel was van onze culturele achtergrond. Felicitaties aan deze die bewezen hebben sterker te zijn, maar precies vanwege deze reden moeten we vooruitkijken.”

De nieuwe Ferrari-directeur John Elkann zegt dat de scharlakenrode bolides niet voor 2022 gaan winnen. “Ik hou niet van het neerzetten van een tijdstip”, aldus de 72-jarige. “Het is niet logisch en het is niet eerlijk naar de fans, die het recht hebben om te hopen voor een keerpunt op een kortere termijn. Ferrari moet de keuze maken bij een crisis die zo diep is. Er is tenminste de garantie met coureurs als Leclerc, die al heeft getoond at hij een topcoureur is.”

Waar sommige mensen teambaas Mattia Binotto afvallen, blijft Di Montezemolo echter achter hem staan. “Binotto is een van mijn jongens”, reageert die Italiaan. “Ik herhaal vaak dat hij steun nodig heeft. Hij kan niet alleen gelaten worden. Ik weet erg goed dat de Formule 1 enorm veranderd is. Het is niet langer wat het 20 of 10 jaar geleden was. Maar, een ding is hetzelfde gebleven, dat wanneer een team in de problemen zit, het beschermd moet worden.”

De Ferrari van Schumacher was niet slechts Schumacher”, legt de Italiaan uit. “We hadden de nummer 1 groep op alle gebieden. Van Jean Todt tot Ross Brawn, van Stefano Domenicali tot Paolo Martinelli tot Rory Byrne. En ondanks hun vaardigheden leden we jaren, voordat we in staat waren om te vieren.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS