Formule 1

Wat als de F1-coureurs na 7 maanden terugkeren?: 'Je kunt geen racecircuit in je achtertuin hebben...'

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 juni 2020 20:07 • Print artikel

Terwijl het gebrek aan Formule 1-races in 2020 duidelijk een geval van overmacht is - niemand had het ontstaan van een pandemie en de verwoestende gevolgen ervan voor de sport kunnen voorzien - kunnen zowel fans als racers niet anders dan teleurgesteld zijn.

George Russell Williams F1


Fans konden niet wachten om de auto's weer voluit te zien gaan op de circuits, en ook de coureurs stonden te popelen om te gaan racen. Wat we in plaats daarvan kregen was een reeks geannuleerde of uitgestelde Grands Prix en het eindeloze wachten op auto's en coureurs die terugkeren naar het circuit.

Over iets meer dan een maand als het seizoen eindelijk in Oostenrijk kan beginnen is het wachten voorbij. Dit maakt het er echter niet makkelijker op voor de fans. En ook de coureurs voelen de druk van de lange weken van ontbrekende levensechte rijervaringen, zoals Williams-coureur George Russell onthulde.

Als het F1-seizoen op 5 juli begint met de Oostenrijkse Grand Prix op de Red Bull Ring, dan is dat de eerste race in zeven maanden. De lange tijd die de coureurs buiten hun auto's doorbrengen, betekent dat het tijd zal kosten om op snelheid te komen als het seizoen eindelijk begint. Immers, zelfs de meest levensechte F1-race-uitrusting die je op een computer kunt hebben aangesloten, is niet hetzelfde als het rijden in een echte F1-auto.

"In tegenstelling tot andere sporten kun je geen Formule 1-circuit 1 in je achtertuin hebben. Het is niet zoals een voetballer die gewoon tegen een voetbal kan schoppen en zijn eigen training kan doen", zei hij tegen de pers.

"Ik heb onlangs geďnvesteerd in meer topkwaliteit simulatormateriaal en ben niet alleen begonnen om het voor de lol te doen, maar ook om daar te gaan met trainen, omdat ik denk dat dit het dichtst bij de werkelijkheid komt en dat ik scherp moet blijven en klaar moet zijn als we teruggaan naar het circuit."

Haas-coureur Kevin Magnussen verwacht 'een beetje roestig' te zijn als hij eindelijk terugkeert achter het stuur, maar hij maakt zich geen zorgen over een verlies aan gevoel. "Ik had in 2015 een heel seizoen zonder races," zei hij eerder deze maand tegen Sky Sports. "In 2016, toen ik terugkeerde in een Formule 1-auto, duurde het niet zo lang, het voelde als een normale winter. Je pakt het snel op."

Racen kan enigszins onvoorspelbaar zijn als coureurs eindelijk terugkomen op het circuit. Hij denkt en verwacht dat de eerste race een beetje wennen zal zijn. "Ik weet dat je het niet echt vergeet. Je wordt een beetje roestig, maar niet té."

De Grand Prix van Oostenrijk is van 3-5 juli en geldt als de openingsrace van F1-seizoen 2020.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS