Formule 1

Wat is het vermogen van Williams F1-oprichter Frank Williams?

Uitgegeven door Bas Kaligis • 31 mei 2020 05:33 • Print artikel

Sir Frank Williams is de oprichter en teambaas van het Williams F1-team - maar wat is zijn netto waarde? Dat is een vraag die bovenkomt nu Williams heeft aangekondigd dat het overweegt het Formule 1-team te verkopen vanwege een verlies van 13 miljoen pond vorig jaar. Williams richtte Frank Williams Racing Cars op in 1966 en trad toe tot de F1 in 1969.

Frank Williams F1 Racing


De beslissing markeert een grote kans in de richting van het team, waarbij Williams eerder aandrong op het behoud van de controle. "Het bestuur van WGPH (Williams Grand Prix Holdings) is van mening dat het strategische herzienings- en formele verkoopproces het juiste en tegelijkertijd voorzichtige middel is om een volledig scala aan opties te overwegen en het Formule 1-team in de best mogelijke positie voor de toekomst te plaatsen", aldus een verklaring.

"In het kader van deze nieuwe strategische richting is het bestuur van WGPH bezig met een evaluatie van alle verschillende strategische opties die het bedrijf ter beschikking staan. De opties die worden overwogen omvatten, maar zijn niet beperkt tot, het aantrekken van nieuw kapitaal voor het bedrijf, het afstoten van een minderheidsbelang in WGPH, of het afstoten van een meerderheidsbelang in WGPH, met inbegrip van een mogelijke verkoop van de hele onderneming."

Volgens miljonairswebsite Alux zou Sir Frank Williams £109m (121 miljoen euro) waard zijn.

Zijn F1-team heeft 16 FIA Formule 1-wereldtitels gewonnen - negen voor constructeurs en zeven voor coureurs - waardoor het het derde meest succesvolle team op de grid is.

Met 78 jaar is hij niet meer betrokken bij de dagelijkse gang van zaken van het team. Die taken zijn nu in handen van zijn dochter Claire, die als plaatsvervangend teamleider fungeert.

Over het besluit om het bedrijf te koop aan te bieden, zei ze: "Frank heeft er altijd voor gezorgd dat hij het team, het bedrijf en onze mensen op de eerste plaats zette, en dat is wat we nu ook doen."

"Frank is altijd op de hoogte van elke beslissing die het bestuur neemt en is daarin ondersteunend. Hij wil het toekomstige succes van zijn team garanderen en begrijpt en is het ermee eens dat dit het juiste moment is om te zoeken naar een investering om dat te bereiken."

Claire Williams verwierp de suggestie dat elke potentiŽle verkoop zou kunnen worden gezien als een teken van wanhoop. "Williams als familie heeft altijd ons Formule 1-team op de eerste plaats gezet", zei ze tegen verslaggevers in een Zoom-gesprek.

"Ik heb het gevoel dat het zoeken naar een investering op dit moment absoluut in overeenstemming is met de filosofie die we altijd hebben gehad - om de toekomst van ons team te beschermen, om de mensen die voor ons werken te beschermen.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS