Formule 1

Wedstrijdleider Michael Masi moet het veld ruimen en krijgt twee opvolgers

Uitgegeven door Bart • 17 februari 2022 13:48

De FIA heeft uitsluitsel gegeven over het interne onderzoek naar de gang van zaken tijdens de slotfase van de laatste race van 2021. Max Verstappen pakte in een geruchtmakende slotfase de wereldtitel. Als resultaat van het onderzoek is Michael Masi uit zijn functie als raceleider gezet. Dat maakte de nieuwe FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem donderdag bekend. Masi zal opgevolgd worden door een duo, te weten Eduardo Freitas en Niels Wittich.

Michael Masi


Ben Sulayem wil een nieuwe stap zet op het gebied van de raceleiding in de Formule 1. "We hebben onze conclusies getrokken uit de laatste Grand Prix van 2021 in Abu Dhabi. Vervolgens heb ik voorgesteld om het systeem drastisch te veranderen. Het werd unaniem gesteund door de F1-directie en de teambazen."

Om de raceleider te ondersteunen komt er een Virtual Race Control Room. Volgens Ben Sulayem is die te vergelijken met de VAR in het voetbal. "Het komt te staan in een van de FIA kantoren buiten het circuit en zal in contact staan met de raceleider op het circuit. Door moderne technieken moet het makkelijker worden om de sportieve reglementen toe te passen."

"Als tweede oplossing wordt de radiocommunicatie tussen de teams en de raceleider niet langer uitgezonden. Dit om de druk op de raceleider weg te nemen. Dan kan hij in alle rust beslissingen nemen. Het blijft wel mogelijk om de raceleider vragen te stellen. Ten derde zullen we de procedures rondom safety cars en het unlappen van auto's anders aanpakken. Een voorstel daarvoor zal voor de start van het seizoen aan de Sporting Advisory Committee worden gepresenteerd."

"Tot slot kan ik bekendmaken dat Niels Wittich en Eduardo Freitas de rol van raceleider op zich gaan nemen. Ze krijgen ondersteuning van Herbie Blash als adviseur. Michael Masi heeft drie jaar lang een erg uitdagende job gehad als opvolger van Charlie Whiting. Michael zal een andere functie binnen de FIA krijgen. De FIA zet hiermee een nieuwe stap op het gebied van arbitrage. Zonder scheidsrechter is er geen sport en er moet altijd respect voor de scheidsrechter zijn. Deze structurele verandering is cruciaal voor de toekomst van de sport."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS