Formule 1

Wordt het Verstappen versus Norris in Silverstone? Hoe staan de teams ervoor aan de vooravond van de Britse GP?

Uitgegeven door Peter Vader • 4 juli 2024 10:27

De Grand Prix van Groot-Brittannië staat voor de deur. Een klassieker van jewelste waarvoor in de afgelopen jaren vele, vele fans naar het Circuit van Silverstone kwamen. Met spanning kijken ze uit naar een nieuwe confrontatie tussen de twee ‘maatjes’ Max Verstappen en Lando Norris. Want dit tweetal geniet op dit moment alle aandacht, na hun aanvaring in Spielberg in Oostenrijk. De meningen over wie de schuldige van de aanrijding is, zijn nogal verdeeld. En de Britse pers speelt hier handig op in door het voorval behoorlijk te vergroten en Verstappen te demoniseren. Zelfs zijn crash met Lewis Hamilton in 2021 wordt weer volop onderwerp van discussie. Maar andere ingewijden zoals Eddie Jordan en Jacques Villeneuve, niet bepaald de geringste, zijn van mening dat Norris te veel waagde en gewoon vroeg om een aanrijding. Smeuïge ingrediënten voor de voorbeschouwing van de Grand Prix van komend weekend.

Grand Prix van Groot-Brittannië 2024 Silverstone Max Verstappen versus Lando NorrisWordt het opnieuw Max Verstappen versus Lando Norris in Silverstone?

Max Verstappen werd in Oostenrijk vijfde, maar wist zijn voorsprong in het F1-kampioenschap te vergroten naar 81 punten. Hij ervaart een steeds groter wordende druk van McLaren, Mercedes en soms Ferrari, maar weet zich voorlopig goed te handhaven bovenaan de stand in het kampioenschap. Lando Norris wil voor zijn thuispubliek zijn uitvalbeurt in Oostenrijk weer goedmaken en zal er alles aan doen om de Britse Grand prix te winnen. Dat zou dan zijn tweede GP-overwinning worden. Zijn McLaren lijkt er in ieder geval klaar voor… Het is ook een thuiswedstrijd voor Mercedes. George Russell komt na zijn overwinning in Oostenrijk gemotiveerd aan de start, nu zijn Mercedes eindelijk competitief blijkt te zijn. De aanhouder wint. Voor Lewis Hamilton is de Britse GP zijn laatste race met een Silver Arrow voor zijn thuispubliek. Dus ook hij zal op een passende wijze afscheid willen nemen. Met Norris, Russell en Hamilton zijn de Engelsen uitstekend vertegenwoordigd in de nemen. top van het veld en hebben zij, voordat ze met elkaar gaan vechten, allemaal dezelfde rivaal te verslaan: Max Verstappen!

Grand Prix van Groot-Brittannië 2024 Silverstone Max Verstappen weer winnaarWordt Max Verstappen komend weekend weer winnaar van de Britse Grand Prix?

Max Verstappen kan in Silverstone vertrouwen op een nieuwe upgrade van zijn RB20, de derde van dit jaar. Er waren eerdere upgrades in Imola en in Barcelona, maar die leken nog weinig soelaas te bieden. De andere topteams doen hun upgrades stap-voor-stap. Van McLaren is niet bekend wat hun wijzigingen voor Silverstone zijn, Mercedes komt opnieuw met detailwijzigingen aan de W15. De grootste upgrade wordt uitgevoerd bij Haas. Voorlopig gaat het dit seizoen best goed bij het Amerikaanse team, dat niet geleden heeft onder het vertrek van Guenther Steiner. Het Haas-team handhaaft zich goed in het drukke middenveld. Williams is de volgende Brit die zich in Silverstone wil profileren. Hun FW46 wordt getooid met een speciale livery van de Union Jack en is een ode aan alle hardwerkende medewerkers. Technisch gezien zijn er bij Williams weinig ontwikkelingen, hooguit dat er voortdurend aan gewichtsbesparing wordt gewerkt. De Williams zal in Engeland weer lichter zijn dan in Oostenrijk.

Grand Prix van Groot-Brittannië 2024 Silverstone Williams livery Union Jack

Ferrari heeft het moeilijk. De mannen uit Maranello waren aan het begin van het seizoen de grootste tegenstrevers van Red Bull, maar dat is inmiddels vervaagd. Na de overwinning in Monaco heeft het team onder leiding van Frédéric Vasseur zich eigenlijk niet meer gemanifesteerd. Komt in Silverstone de ommekeer? Dezelfde vraag kan worden gesteld aan Aston Martin, die in een neerwaartse spiraal is beland. Het team met zijn thuisbasis net naast het circuit van Silverstone, staat onder druk. Wellicht dat de nieuwe personele ontwikkelingen gaan leiden tot verbetering (Andy Cowell?). Hekkensluiter is Sauber. Het toekomstige Audi-team worstelt zich door de Grands Prix en heeft nog geen enkele punt vergaard dit jaar. Hopen op betere tijden?

Dan is het tweede Red Bull-team van Racing Bulls. Hun VCARB01 wordt door de insiders beoordeeld als een Top-10-finisher voor Silverstone. Vooral Yuki Tsunoda maakt dit jaar een sterk seizoen door, de Japanner maakt een veel stabielere indruk dan voorheen, maar Daniel Ricciardo is de laatste tijd goed bezig. Blijft over Alpine. Met de komst van Flavio Briatore kunnen de Fransen blij zijn. Het onderlinge gekissebis tussen Ocon en Gasly is ook verleden tijd en Alpine komt in Silverstone zelfs met upgrades. Tijdens de vrijdagtraining zal nieuweling Jack Doohan plaats nemen achter het stuur van de Alpine en vervangt hij daarmee Pierre Gasly.

De grote onbekende vormt het Britse weer. Dat zou wel eens een beslissende rol kunnen gaan spelen. Vrijdag wordt er regen verwacht, evenals op zaterdag en zondag. Maar dan wel in mindere mate…De fans staat in ieder geval weer een spannende Grand Prix te wachten op het historische circuit van Silverstone.

Grand Prix van Groot-Brittannië 2024 Silverstone Red Bull in actie

Grand Prix van Groot-Brittannië 2024 Silverstone tribune



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS