Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Autosport-rookie Jarno Opmeer snelt naar vice-kampioenschap F4!: "Trots op 7 overwinningen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 september 2016 12:43

AHVENISTO – Na twee klinkende overwinningen en een zesde plaats verzekerde autosportrookie Jarno Opmeer zich zondag in Finland van de titel vice-kampioen van het Formule 4 North-European Zone-kampioenschap. De zestienjarige inwoner van ’s-Gravendeel kan terugblikken op een indrukwekkend debuutseizoen in de autosport waarin hij tot maar liefst zeven overwinningen kwam, nog eens twee podiumplaatsen en vier polepositions.

Podium F4 zege Jarno Opmeer

“Zeven overwinningen, daar ben ik trots op”, zei Jarno tevreden. “Dat had ik niet durven dromen. Maar het ging gewoon erg goed.” Van tevoren had Jarno geen concrete doelstellingen voor het seizoen, behalve dan zo veel mogelijk winnen. “Ik ben sowieso nooit naar de races gegaan om puntjes te sprokkelen. Er is maar één ding dat telt, en dat is winnen.” Dat demonstreerde hij direct tijdens de eerste ronde van het kampioenschap die werd gehouden op het circuit van Sochi in Rusland. Daar won Jarno de tweede race van het weekeinde waarin de F4 acteerde tijdens het supportprogramma van de Formule 1. “En daarna won ik eerst bij de Pinksterraces en later bij de Max Verstappen Familie Racedagen er vier in totaal. Het ging hartstikke goed. En dat in mijn eerste jaar in de autosport.”

Na wat pech tijdens de voorlaatste ronde op het circuit van Anderstorp in Zweden was Jarno afgelopen weekeinde op het circuit van Ahvenisto terug aan de top. Hij boekte maar liefst twee overwinningen en de zesde plek in race drie. Daarmee kon de sympathieke coureur uit Zuid-Holland helaas net geen kampioen worden, maar zijn seizoen kon niet meer stuk. Ook in het Spaans kampioenschap Formule 4 deed Jarno in twee meetings mee en stond van de zes races maar liefst vijf keer op het podium. Het moge duidelijk zijn: Jarno heeft indruk gemaakt in zijn eerste seizoen in de autosport.

Terugblikkend is het op vele vlakken een intensief leerjaar geweest, concludeerde de jonge coureur. Niet alleen moest hij wennen aan autosport (daarvoor was hij vele jaren succesvol in karts) en alles wat daar bij komt kijken zoals de acceleratie – zoals de hogere snelheid, de grootte van de auto, de positie in de auto, het samenwerking met de engineers van zijn team, het racen in een auto – maar ook aan de hele entourage. “Ik heb heel veel nieuwe mensen leren kennen. Veel van hen geleerd. Ik ben al met al gewoon een stuk bekender geworden met autosport in het algemeen.”

Jarno Opmeer

Dat verleidt hem tot de belangrijkste conclusie: “Ik heb heel grote stappen gemaakt. Want autosport is wel heel anders dan karting, ook al is de kartsport wel de basis van het racen. Inhalen is bijvoorbeeld een gigantisch verschil. Door de aerodynamica van de auto moet je een inhaalactie meer voorbereiden dan in de karts bijvoorbeeld. Je moet ook andere lijnen rijden, anders heb je geen grip. Maar het ging goed, uiteindelijk was het inhalen voor mij vrij simpel.”

Hoewel Jarno vanzelfsprekend liever kampioen was geworden, overheerst de tevredenheid. Het jonge racetalent kon tot aan het eind strijden om de titel. Bovendien heeft hij de uiteindelijke kampioen die vaker getest heeft en meer races in andere kampioenschappen heeft gereden dan hij, regelmatig verslagen. En dat geeft een goed gevoel, erkent Jarno. “Het komt in deze sport zeker niet vanzelf, je moet er heel veel voor doen. Dat ik dan zo lang om de titel heb kunnen vechten, is wel heel mooi! Ik wil dan ook graag een aantal mensen bedanken, die mij erg gesteund hebben dit seizoen. Natuurlijk mijn ouders, familie, Henk de Jong eigenaar van MP Motorsport, Sander Dorsman manager MP motorsport, mijn monteur Colin Schutter, mijn coach Sebastian Buurma, mijn fysieke trainer Raun Grobben en alle sponsoren.”

Jarno Opmeer wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: DTC, De Jong Verpakkingen, Profile Tyre Center, Gerjoh Automatics, KNAF Driver Academy en De Jong Eco Cups.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS