Karting • Chrono

Ashneel Ramautar besluit topseizoen knap als vice-kampioen bij NK karten: "Heel jammer, maar toch leuk en succesvol jaar"

Uitgegeven door Bart • 24 oktober 2024 13:00

Eindhoven – Op circuit De Landsard in Eindhoven heeft het jonge karttalent Ashneel Ramautar een indrukwekkende tweede plaats behaald in het eindklassement van het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting. De 13-jarige karter uit Amsterdam maakte tijdens de finale nog kans op de titel in de Parolin Rocky F1 klasse, maar moest uiteindelijk de overwinning aan zijn teamgenoot laten. Toch sloot Ashneel een sterk NK-seizoen af als vice-kampioen.

Ashneel Ramautar

“Heel jammer dat ik geen kampioen ben geworden, maar ik heb toch een heel leuk en succesvol jaar gehad”, vertelde karttalent Ashneel Ramautar die het seizoen noodgedwongen met een nieuwe kart moest beginnen. “Kort voor het begin van het seizoen is mijn grootste nachtmerrie waar geworden. Mijn kart en bijna alle kartspullen waren gestolen. Dankzij donateurs en mijn trouwe sponsoren had ik op tijd een nieuwe kart. Ik heb dit jaar ook veel mooie herinneringen gemaakt en weer veel geleerd.” Ondanks deze tegenslag wist Ashneel consistent te presteren, hij eindigde iedere NK-wedstrijd in de top 5 en nam telkens een beker mee naar huis.

Voor de laatste wedstrijd op de Landsard in Eindhoven ging de titelstrijd tussen Ashneel en Xavi, waarbij Ashneel 14 punten achter Xavi stond na de schrapping van de slechtste twee resultaten. Waar de twee vrienden normaal veel met elkaar optrekken en goed samenwerken op de baan, werd nu gekozen om apart van elkaar te opereren. “Bij de trainingen op vrijdag hadden we al snel de goede afstelling en de juiste bandenspanning gevonden. Aan het einde van de dag was ik de snelste van alle Rocky-rijders. De trainingsdag op zaterdag was eigenlijk een herhaling van vrijdag en weer was ik de snelste.”

Op de racedag op zondag moest het gebeuren en de tent van Ashneel werd versierd met slingers en zijn startnummer 43 om het NK-seizoen feestelijk af te sluiten. Veel familieleden en vrienden kwamen naar Eindhoven om hem aan te moedigen. Broer Ashtan verzorgde als vertrouwd zijn rol als coach. “In de kwalificatie was ik de enige die alleen moest rijden en ik had geen maatje om een goede slipstream te pakken. Ik had het niet meer verwacht, maar toch pakte ik pole position met een verschil van twee tienden. In een klasse als de Parolin Rocky F1, met motoren van de organisatie, is dat best een groot verschil.”

Vanaf deze goede uitgangspositie ging Ashneel op jacht naar een goed eerste resultaat. Zou de Nederlandse titel nog mogelijk zijn? “Halverwege de eerste race werd ik helaas van de baan getikt en viel ik terug naar de tiende positie". Een sterke inhaalrace bracht hem terug naar de vierde plaats, maar de kansen op de titel slonken hiermee aanzienlijk.

"In de tweede race kon ik niet verder naar voren komen. De nummers 1, 2 en 3 reden in een treintje waardoor ik met geen mogelijkheid een inhaalactie kon inzetten. Ook in de derde race reden de eerste drie samen. Dan is het bijna onmogelijk om in te halen. Zo eindigde ik in het dagklassement op de vijfde plaats en ben ik vice-kampioen in de Rocky F1. Als ik er niet was afgetikt, had ik wellicht nog kunnen winnen.”

Ashneel Ramautar

Kijkend naar de toekomst overweegt Ashneel samen met zijn team een overstap naar de Junior klasse. Een laatste race van het seizoen staat nog gepland in Campillos, Spanje, waar hij hoopt op voldoende deelnemers voor een spannende afsluiting.

Ashneel Ramautar is enorm dankbaar voor de steun van het team van Calvin de Groot, zijn coach en monteur broer Ashtan Ramautar, en al zijn familie en vrienden. Speciale dank gaat ook uit naar zijn sponsoren:

Catharina Maura
Sannovation Holding BV
More Than Finance
Flexmade
Reality Sound
Reality Facility
Connected Global Commerce
R&D J

Dankzij hun onophoudelijke support heeft Ashneel een succesvol en leerzaam jaar kunnen afsluiten als vice-kampioen in de Rocky F1 klasse.

Ashneel Ramautar

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS