Karting • Chrono

Kris Haanen jongste Nederlandse deelnemer ooit op WK Rotax Max!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 augustus 2016 10:00

BERGHEM – Hij is pas negen jaar oud en hij gaat in oktober zijn land vertegenwoordigen tijdens de Rotax Max Grand Finals in Italië. Karter Kris Haanen uit Horst-Meterik (Limburg) is daarmee de jongste Nederlandse deelnemer ooit in het WK, waar meer dan driehonderdvijftig rijders uit ruim vijftig landen present zijn.

Kris Haanen met WK-ticket naar Rotax Max Grand Finals

“Ik ben echt heel blij”, zei Kris zondag na afloop van de zesde ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max in Berghem. Daar had hij in de micromax-klasse - de categorie waarin hij ook tijdens het WK uitkomt - naar de derde, tweede en zevende plaats in de respectievelijke races gereden. “Ik had al een voorsprong op de anderen die ook nog in de race waren voor een ticket, dus ik dacht het wel kon lukken. Lekker dat dat nu ook is gebeurd. Dat ik de jongste Nederlander ooit op het WK ben, is wel bijzonder.”

Kris krijgt voor het WK, dat van 15 tot en met 22 oktober wordt gehouden op de baan van Sarno in Italië, een pak van Team The Netherlands. “Heel vet. Ik vind het wel mooi, met zo’n leeuw erop.” Met de beste rijders ter wereld present weet de jonge Limburger dat het een pittige opgave wordt in Italië goed te presteren. “Ik heb gehoord dat de Italianen en Spanjaarden elke week worden getraind op een kartschool, dus het zal vast heel lastig worden hen te verslaan. Ze zijn ook heel fel. Ik hoop natuurlijk niet dat ik eraf geramd word. Maar ik zie wel hoe het gaat.”

Als zijn rijden in Berghem tijdens het sterk bezette NK enige indicatie vormt, dan zal Kris zeker geen modderfiguur slaan in Sarno. De jonge coureur liet tijdens de eerste race van het weekeinde direct zien wat hij in zijn mars heeft. Toen het zondag licht begon te regenen voelde de op slicks gestarte rijder zich in zijn element en daarvan profiteerde hij optimaal. “Tijdens wedstrijden in België moet je in de regen op slicks rijden. Ik wist dus al hoe dat moest. Lucas Schoenmakers, die tweede reed, had in het begin best een groot gat, maar Robert de Haan en ik konden steeds dichterbij komen. Samen met Robert ben ik uiteindelijk Lucas voorbijgegaan. Jammer genoeg werd ik in de laatste ronde gehinderd door een achterblijver en kon Lucas me inhalen. Zo ben ik derde geworden.”

Dat het in de tweede race de hele race lang hard regende, was een kolfje naar zijn hand. Hoewel Kris deze keer met regenbanden aan de start verscheen, slaagde hij er andermaal in zich voorin te melden. Door een superstart verscheen hij weldra aan de kop van het veld. “Maar later besloeg mijn vizier en zag ik niks meer”, zei Kris. “Daardoor kon Coen Doorn in de laatste twee rondes voorbijkomen.” Zo eindigde hij zijn race uiteindelijk op de tweede plaats. Een uitstekend resultaat, maar de talentvolle rijder was er niet helemaal tevreden mee. “Als mijn vizier niet was beslagen, was ik waarschijnlijk eerste geworden.”

Aan het begin van de derde race regende het niet meer, maar was de baan nog wel kletsnat. Deze keer had Kris een iets mindere start; hij zakte van de tweede plaats terug naar de derde plek. “En toen remde iemand voor me ineens heel hard. Ik raakte een andere rijder en werd door een aantal jongens ingehaald.”

Kris, die daardoor was teruggezakt naar de zevende plek, wilde evenwel niet van opgeven weten en knokte tot en met de laatste ronde voor de vijfde plaats. Samen met Robert de Haan en Lucas Schoenmakers stormde hij af op het zwartwitgeblokt voor wat een regelrechte fotofinish zou blijken. Jammer genoeg trok Kris aan het kortste eind en moest hij zich tevredenstellen met de zevende plaats. Misschien niet helemaal waarop hij had gehoopt, maar zijn weekeinde kon niet meer stuk. Immers: hij had het ticket voor de Rotax Max Grand Finals op zak.

Kris Haanen namens Nederland in de Micro Max

De benjamin van Team Nederland keek meteen reikhalzend uit naar het WK. “Ik wil al mijn sponsors en Team Slangen Karting bedanken voor hun steun. Ik ben erg trots dat ik voor Nederland naar de WK ga en ik heb er echt heel veel zin in!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS